Statische elektriciteit van meubels verwijderen


Wil je lekker op de bank gaan zitten, maar dan krijg je de ene schok na de andere. De oorzaak hiervan is dat je statisch geladen bent of dat je bank statisch geladen is. Maar de statische lading zelf is vaak goed te voorkomen. In dit blog geven we je tips om je statische bank of andere meubels antistatisch te maken.

Hoe ontstaat statische elektriciteit?

Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen en door wrijving. Het stof van de bank veroorzaakt bijvoorbeeld wrijving met je kleding – of je sokken wrijven over het tapijt, hierdoor laadt je lichaam zich langzaam op en krijgt een elektrische lading. Over het algemeen heb je geen last van deze elektrische lading omdat je deze kwijtraakt. Maar soms kan de elektrische lading niet weg, dan blijf je achter met een statische bank of een lichaam met statische ontlading. Dit is niet gevaarlijk, maar die schok en kleine schokken zijn natuurlijk erg vervelend.

Wat kan ik doen tegen de statische elektriciteit van mijn meubels en een statische bank?

Mijn bank is statisch wat kan ik daar aan doen? En wat kan ik doen tegen de statische elektriciteit van mijn meubels? Statische elektriciteit (bank) voorkomen? Er zijn een aantal oplossingen om statische schokken van meubels en een statische bank te verminderen. Je lost het op met deze tips:

Verbeter de luchtvochtigheid

Koude lucht en droge lucht kunnen een oorzaak zijn waardoor de elektrische lading in stand blijft, koude lucht bevat minder vocht, in deze droge lucht ontstaat dus meer wrijving.

Omdat de luchtvochtigheid van de ruimte een grote rol speelt in het statisch laden van jezelf en dus je meubels is het raadzaam om droge lucht te voorkomen met een hogere luchtvochtigheid. Dit doe je bijvoorbeeld met een luchtbevochtiger of speciale bakjes met water voor aan je centrale verwarming. Zelfs het drogen van je natte was in de ruimte of het drogen van je natte handdoeken over de verwarming, draagt bij aan een betere luchtvochtigheid. En, hiervoor heb je geen luchtbevochtiger nodig! Zo raak je de lading kwijt nog voordat je op de bank ploft. Geen statische bank meer dus!

Wist je dat planten ook positief bijdragen aan de luchtvochtigheid in huis? Planten geven zuurstof af aan de lucht, zo dragen de planten bij aan de luchtvochtigheid in de ruimte. De extra zuurstof is een mooi bijkomend voordeel van deze natuurlijke oplossing. En planten geven je huis natuurlijk extra sfeer. Bepaalde planten geven meer zuurstof af dan andere plantjes. Dus let hierop bij de aanschaf van de planten.

Een extra voordeel van een goede luchtvochtigheid: met het droge winterweer kun je droge ogen voorkomen. Win-win!

Gebruik een anti statische spray

Anti static spray is te koop bij diverse tuincentra, online en in bepaalde winkels. Antistatische spray verhelpt statische schokken tijdelijk. Deze spray is ideaal. Spray een paar keer en je meubel is direct minder statisch.

Liever zelf aan de slag met producten die je al in huis hebt? Wasverzachter verdund met water heeft hetzelfde effect. Spray het mengsel op het meubel of je statische bank en was je kleding met wasverzachter. Zo voorkom je elektrische schokken.

Let hierbij goed op dat het materiaal van je bank of meubelstuk tegen wasverzachter of antistatische spray kan, zo voorkom je vlekken en beschadigd materiaal.

Jezelf kleden tegen statische schokken

Synthetische stoelbekleding, rubberen zolen en katoenen kleding vergroten de kans op wrijving. Dus misschien is niet alleen een statische bank de oorzaak, en kun je het probleem omzeilen door andere materialen en andere kleding zoals pantoffels met leren zolen te dragen zodra je lekker op de bank gaat zitten.

Is je bank elektrisch geladen? Leg er een natuurlijk materiaal overheen!

Een goede tip voor het droge winterweer: leg een natuurlijk materiaal over meubels van synthetisch materiaal en je statische bank, bijvoorbeeld een gezellig deken of een mooie hoes voor over je bank. Denk aan een deken, hoes of plaid van biologisch katoen, viscose, wol of zijde. Zo geef je de bank een nieuwe look en het gevoel van een nieuwe bank.

Met deze tips voorkom je statische elektriciteit in je meubels en een statische bank. Weg statisch geladen meubels, weg schok en weg statisch geladen lichaam. Zo kun je weer rustig op je bankstel bank ploffen zonder schok of stroom wanneer je de (statische) bank aanraakt.