Teak onderhoud: de ultieme handleiding


Teakhout is een natuurproduct en dat betekent dat het op een goede manier onderhouden moet worden. Af en toe snakt hout naar wat extra voeding, het vereist een goede bescherming voor gebruik en moet worden schoongemaakt met de juiste middelen.

Vraag jij je af hoe je het beste jouw teakhouten meubels kunt onderhouden? Goed nieuws: deze blog is de ultieme teak-handleiding waar jij naar op zoek bent. We geven je praktische tips over het behandelen, schoonmaken én opknappen van jouw teakhouten meubels.

Teakhout behandelen: 4 manieren

Door teakhout te behandelen, verleng je de levensduur en behoudt het meubel langer zijn originele staat. Zie het als een beschermlaagje dat je aanbrengt: dat sla je toch niet over? Wij adviseren dan ook om voor gebruik altijd je houten meubels te behandelen.

Hieronder lees je drie verschillende behandelmethodes voor teakhouten meubels. Daarnaast geven we ook een budgettip voor het behandelen van teak.

Behandel het teakhout met een sealer

De eerste optie voor het behandelen van teakhout is een sealer. Houtsealer geeft je meubel een vrijwel kleurloze beschermlaag die erg sterk is. Het middel zorgt ervoor dat het teak water-en vuilafstotend  is, en daarbij beschermt het goed tegen de zon. Sealers worden daarom veel gebruikt voor tuinmeubelen maar zijn ook perfect voor binnenmeubels. Een alleskunner dus!

Een paar tips voor gebruik:

 • Schud de fles goed voor gebruik, minstens 3 minuten.
 • Bescherm de ondergrond voor druppels sealer voordat je begint met aanbrengen.
 • Breng de sealer bij voorkeur aan met een (oud) katoenen t-shirt of een niet-pluizende doek.
 • Na de eerste behandeling moet je ongeveer 3 uur wachten voordat je een tweede beschermlaag aanbrengt.
 • Wij adviseren minimaal twee lagen. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe hoger de glans en hoe beter de bescherming.

Gebruik een teakolie

Teakolie is een vette en voedende meubelolie en wordt gemaakt op basis van lijnzaadolie. Het beschermt je hout tegen vervuiling en verkleuring. Daarnaast zorgen de vettige eigenschappen ervoor dat er geen vocht in het hout komt.

Olie heeft vrijwel dezelfde beschermende eigenschappen als een sealer. Ook het aanbrengen van teakolie werkt op dezelfde manier als het aanbrengen van een sealer. Het verschil is dat olie door het hout wordt opgezogen: een sealer blijft aan de oppervlakte. Daardoor is olie moeilijker te verwijderen. Het voordeel is echter dat je veel verschillende kleuren oliën hebt waarmee je de kleur van je meubels nog warmer en dieper kunt maken. Zelfs bij teakhouten meubels die al jarenlang in huis staan!

Tip: Wil jij juist niet dat jouw meubel wat donkerder en warmer wordt? Gebruik dan een kleurloze lak (zie hieronder) of natuurlijk de sealer.

Kies voor een kleurloze lak

De makkelijkste behandeling voor teakhout is door middel van een kleurloze lak. Als je ervoor kiest om een teakmeubel te lakken dan is het meubel daarna onderhoudsvrij. Deze behandeling hoef je namelijk maar één keer uit te voeren, terwijl je een sealer en olie na verloop van tijd opnieuw moet aanbrengen.

Wij hebben een hardlak op basis van water, die een hoge mate van bestendigheid kent. Het geeft het hout een optimale en nagenoeg onzichtbare beschermlaag zonder dat het hout verkleurt.

Budgettip? Gebruik olijfolie

Een budgettip voor het behandelen van teakhout is door olijfolie te gebruiken. Kleine kanttekening: olijfolie werkt prima om je tafel eens te behandelen, maar het werkt lang niet zo goed als hierboven genoemde speciaal ontworpen middelen.

Om je teakhout te behandelen met olijfolie heb je het volgende nodig:

 • Olijfolie
 • Witte azijn
 • Een schone doek

De doseringen zijn als volgt: 3/4 olijfolie en 1/4 azijn. De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je meubel. Begin met een klein beetje en maak eventueel wat bij.

Ga als volgt te werk:

 1. Meng de olijfolie en azijn in een glazen of keramische kom.
 2. Smeer het mengsel zacht uit over het hout met een schone doek. Druk het er niet in! Laat het middel intrekken op natuurlijke wijze.
 3. Hierna is het verstandig om een uur te wachten en daarna met een vinger over het hout te strijken. Als het goed is, is het mengsel er volledig in getrokken en is je vinger niet nat of glad. Is dit wel het geval, wacht dan nog even of ga er nog een keer met een doek overheen.

Teakhout schoonmaken

Naast dat je teakhout moet behandelen, moet je het hout ook schoonmaken. Voor teak-tuinmeubels adviseren we dit twee keer per jaar te doen, voor binnenmeubels voldoet één grondige schoonmaak per jaar. Wil je meer weten over de onderhoud van teakhouten tuimeubelen? Lees dan dit blog waarin we tips & tricks geven over het schoonmaken en onderhouden van teakhouten tuinmeubelen.

Wissel onderstaande manieren gerust af:

Teak schoonmaken met speciaal reinigingsmiddel

Het beste schoonmaakmiddel is een speciaal reinigingsmiddel voor teakhout. Dit product is gemaakt om teak mee te reinigen en daarom de meest doeltreffende optie. Daarnaast weet je met een speciale reiniger voor je meubel zeker dat het hout niet beschadigt.

Teakhout schoonmaken met soda

Je kunt je teakhouten meubelen ook heel makkelijk schoonmaken met soda. Eerst doe je het hele meubel af met een mengsel van soda en water. Daarna herhaal je deze handeling met een sopje van warm water en mild reinigingsmiddel. Zorg dat je het hele oppervlak gehad hebt.

Door de reinigende werking van soda valt de oude olie van de bovenste laag hout af. Vervolgens kun je hem licht opschuren en met een nieuwe olie, beits of boenwas behandelen.

Teakhout schoonmaken met groene zeep

Als derde schoonmaakproduct voor teak, adviseren we groene zeep. Vul simpelweg een emmer met wat warm water en meng hierin wat groene zeep. Vervolgens ga je op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven bij schoonmaken met soda.

Gebruik een sponsje om zo de meeste vlekken gemakkelijk te verwijderen. Het is geen enkel probleem om met kracht het sponsje te gebruiken. Om te zorgen dat je geen kleurverschil krijgt, moet je de tafel na schoonmaken wel even goed droog maken.

Hout schoonmaken met azijn, Biotex of een hogedrukreiniger? Let op!

Op het internet circuleren veel artikelen over het schoonmaken van teakhout met azijn en Biotex. Gebruik deze schoonmaakproducten echter liever niet te veel voor jouw teakhouten meubelen. Deze middelen zijn vrij hardnekkig zorgen bij overmatig gebruik voor veel schade.

Krijg je je teakhouten meubel niet schoon met alleen soda en groene zeep, voeg dan een kleine hoeveelheid (een schepje) Biotex of azijn toe en controleer af en toe het werk. Ziet je meubelstuk er nog steeds goed uit, dan kun je de dosis eventueel ophogen.

Gebruik nooit een hogedrukreiniger om teakhout schoon te maken! Teakhout is een broze houtsoort die prima tegen weer en wind kan, maar een hogedrukreiniger zorgt voor onherstelbare schade en scheuren in het oppervlak. Dit is zonde!

Teakhout schuren

Wanneer je je teakhouten tafel of stoelen al even hebt staan, kan het zijn dat je het tijd vindt om deze een beetje op te knappen. Dit kun je gemakkelijk zelf doen, door de tafel ligt op te schuren en daarna te behandelen met een product naar keuze. Laten we beginnen bij het begin: het schuren van teakhout. Hieronder vind je stap-voor-stap hoe je dit het beste kunt doen

Onbehandeld teakhout kun je het best lichtjes met de hand opschuren met behulp van een stukje schuurpapier (korrel 120 of lager). Behandeld hout vraagt om een intensievere aanpak. Hiervoor kun je het beste een muis-of bandschuurmachine gebruiken.

Indien het hout vuil is of beschadigingen heeft, kun je het teakmeubel eerst licht met fijne staalwol schuren (let op dat je nooit dwars, maar altijd in de nerfrichting schuurt). Staalwol en schuurpapier zijn in iedere bouwmarkt te vinden.

Tip: Ga je na het schuren je houten meubelstuk oliën, lakken of beitsen? Zorg dan dat het oppervlak stofvrij en helemaal schoon is voordat je een product aanbrengt. Zeker na het schuren kan er veel stof rondwarrelen.

Teak beitsen

Om het hout weer een frisse boost te geven, kun je er na het schuren voor kiezen om het hout te beitsen. Beits is verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt en is na het schuren van het houtoppervlak gemakkelijk aan te brengen met een kwast.

Grote voordelen van beitsen zijn dat het hout meteen gevoed wordt en dat je kunt kiezen voor een ander kleurtje op het hout.

Tip: Ga je het hout een andere kleur geven? Test dit dan altijd even op een ‘onzichtbaar’ plekje, bijvoorbeeld de onderkant van het tafelblad. Mocht de kleur tegenvallen, dan is dit niet te zien.

Teakhout lichter en donkerder maken

Je kunt teakhout ook lichter of juist donkerder maken. Dit kun je op verschillende manieren doen. De eerste stap is altijd om het teakhout schoon te maken en op te schuren.

Daarna kun je een van onderstaande methodes toepassen:

Teakhout lichter maken? Behandel het met whitewash

Wil je het teakhout lichter maken, dan kun je een whitewash gebruiken. Een whitewash is geschikt voor verschillende teakhouten meubelen. Doordat whitewash is goed-dekkende verf is, is dit aan te raden boven andere lakken en verf wanneer je een dekkende laag wilt. Bovendien komt bij een whitewash de originele structuur van het hout nog door de verf heen, hierdoor blijf je het échte houtgevoel houden.

Je kunt kiezen voor een kant-en-klare whitewash, kalkwas, krijtverf of verniswas. Sommige verfsoorten moeten vooraf nog verdund worden, lees daarom altijd goed de aanwijzingen op de verpakking. Over het algemeen geldt, hoe meer water, hoe transparanter de verflaag.

Tip: Om je teakhout grijzer te maken kun je greywash gebruiken, hiervoor geldt hetzelfde als hierboven.

Teak donkerder maken

Je kunt je teakhout donkerder maken door het meubelstuk flink te oliën. Door olie op het hout te smeren, wordt het hout donkerder en warmer van kleur.

Wil je je meubels écht donker maken, dan kun je er ook voor kiezen om je meubels een koloniale kleur te geven. Het is vaak lastig om die échte klassieke koloniale kleur te krijgen. Daarom raden we je aan om even langs de showroom te gaan. Wij kunnen dan namelijk via een meubelspuiterij in de buurt je meubels in een koloniale kleur laten spuiten.

Vragen? Neem contact op: wij helpen graag met alles rondom teak

Teak is een dankbare, duurzame houtsoort. Met een beetje aandacht, krijg je er ontzettend mooie, warme meubels voor terug. Met dit artikel heb je alle gereedschappen om tientallen jaren van teakmeubels te genieten.

Heb je toch nog vragen? Twijfel niet en neem gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder!