Teakhouten tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden [Tips & Tricks]


Als je (teak)houten tuinmeubelen een tijdje buiten staan kan het zijn dat ze vuil, vies en dof worden. Gelukkig kun je teakhouten tuinmeubelen eenvoudig schoonmaken. Wij delen onze effectieve tips & tricks om je teak tuinmeubelen weer mooi te maken en ze mooi te houden, zodat ze er jarenlang prachtig uit blijven zien.

De unieke eigenschappen van teakhouten tuinmeubelen

Teakhout staat bekend om zijn duurzaamheid, schoonheid en weerbestendigheid. Het is geen verrassing dat het een van de meest populaire keuzes is als het gaat om tuinmeubelen. De natuurlijke oliën in teakhout maken het bestand tegen rotting door vocht, waardoor het perfect is voor buitengebruik. Echter, na verloop van tijd kunnen ook teakhouten meubelen door blootstelling aan de elementen vuil en vlekken verzamelen. Maar hoe moet je teakhouten tuinmeubelen schoonmaken? Wij delen onze beste tips. Zo is je teakhouten tuintafel of tuinset binnen no time weer klaar voor gebruik en voorzien van extra bescherming!

Teak tuinmeubelen schoonmaken: voorbereiding en benodigdheden

Zorg voor je begint met het schoonmaken van je teak tuinmeubelen dat je de goede spullen hebt. Wij raden een mild schoonmaakmiddel, een zachte borstel en schone doek aan bij het schoonmaken van de teak tuinmeubelen. Hieronder leggen we een paar manieren uit om de teak tuinmeubelen schoon te maken, kijk goed wat je nodig hebt voor de manier waar jij voor kiest.

Teakhouten tuinmeubelen schoonmaken? Dit zijn de beste opties voor teakhout

Om je teakhouten tuinmeubelen in goede conditie te houden, zijn er verschillende manieren om je teak tuinmeubelen goed schoon te maken. Zo geniet je zo lang mogelijk van jouw mooie teakhouten tuinstoelen, banken of andere meubels:

Zachte reiniging van je prachtige teak tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen schoonmaken doe je nooit met een hogedrukreiniger, dit kan het hout beschadigen, maak tuinmeubelen van hout altijd op een zachte wijze schoon. Gebruik bijvoorbeeld een zachte borstel en lauw warm water om vuil en stof van de meubels te verwijderen.

Hardnekkiger vuil op je teak meubelen?

Zijn je tuinmeubelen van teakhout erg vervuild? Gebruik dan een milde zeep en lauwwarm water. Maak de houten tuinmeubelen rustig schoon met een zachte doek en het mengsel van zeep en lauwwarm water.

Een teakhouten tuinmeubel met groene aanslag, lelijke vlekken of schimmel?

Heb je te maken met groene aanslag, lelijke vlekken of schimmel op je teak tuinmeubelen? Gebruik dan een oplossing van azijn en water (verhouding 1:1). Of gebruik groene zeep en soda. Dep de lelijke plekken in met de oplossing met azijn of groene zeep en soda, spoel het hout daarna goed af en laat de meubelen goed drogen.

Schuren of schoonmaken?

Ga je de teakhouten tuinmeubelen schoonmaken of is het schuren een betere optie? Als de meubelen van teakhout zodanig verweerd zijn dat schoonmaken geen optie meer is, kun je ervoor kiezen om de meubelen licht op te schuren. Zorg dat je fijn schuurpapier gebruikt en je het hout goed afspoelt en laat drogen. Vergeet de meubelen niet te behandelen. Hier lees je later in dit blog meer over.

Tuinbank teak 130 cm

Zo kun je teakhouten tuinmeubelen onderhouden

Zijn je houten tuinmeubelen schoon? Dan is het verstandig om deze goed te behandelen zodat je er langer plezier van hebt. Een paar tips die je helpen om teakhouten tuinmeubelen te onderhouden:

  1. Maak de meubelen van teakhout regelmatig schoon: Door de meubelen regelmatig te voorzien van een schoonmaakbeurt voorkom je dat vuil zich diep in het hout nestelt of vlekken ontstaan die je er niet goed meer uit krijgt.
  2. Bescherm teakhouten tuinmeubelen tegen het weer: Over het algemeen zijn teakhouten tuinmeubelen goed bestand tegen een flinke regenbui, maar met name de zon kan het hout uitdrogen of tot verkleuring leiden. Logischerwijs is het wel belangrijk dat je de kussens van jouw teakhouten loungeset naar binnen haalt bij slecht weer.
  3. Je teakhouten tuinmeubelen jaarlijks onderhouden: Geef je meubelen van teak elk jaar een onderhoudsbeurt. Maak de meubelen schoon en breng na het schoonmaken een laag teakolie aan om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en vervelende vlekken.

Teak tuinmeubelen schoonmaken voor langer plezier

Het schoonmaken en onderhouden van teakhouten tuinmeubelen is een essentieel onderdeel om hun levensduur te verlengen en hun schoonheid te behouden. Met de juiste zorg en aandacht kunnen je teakhouten meubelen weer schitteren als nieuw. Volg onze tips en tricks en geniet weer van die prachtige teakhouten meubelen.