Kabels wegwerken in huis: zo zorg je dat ze niet zichtbaar zijn


Stoor jij je aan de wirwar van kabels langs de muur of over de grond? Niet zo gek, want krioelende kabels maken een kamer direct rommelig. En dat is zonde.

Je wilt het liefste genieten van je elektrische apparaten zonder dat je die lelijke kabels ziet zitten.

Daarom geven we je in deze blog tips over hoe je kabels kunt wegwerken.

Kabels wegwerken: 5 mogelijkheden

Er zijn grofweg vijf manieren om je kabels te verstoppen.

  1. Kabelgoten
  2. Plinten
  3. Infrezen
  4. Dichte meubels
  5. Aantal kabels verminderen

Hieronder lees je meer over deze vijf oplossingen voor rommelige bedrading.

1: Snoeren wegwerken met kabelgoten

Wil je kabels wegwerken langs de muur? Dan zijn kabelgoten de meest voor de hand liggende oplossing. Je bestelt ze eenvoudig bij een bouwmarkt in de buurt.

Kabelgoten zijn kleine, rechthoekige kunststof buizen waarin kabels gebundeld worden. De kabelgoot begint bij het stopcontact of in de meterkast en loopt door tot bijvoorbeeld achter het tv-meubel.

Het voordeel van kabelgoten is dat je ze in verschillende kleuren en maten hebt. Daarnaast kun je ze ook gemakkelijk overschilderen, waardoor ze als het ware versmelten met je muur. Bovendien vind je kabelgootjes bij iedere bouwmarkt.

Tip: let bij het aanschaffen van een kabelgoot goed op de grootte. Kleine kabelgootjes ogen vaak wat strakker, maar de kabels moeten er wel in passen! Meet dus eerst de dikte van de kabels bij elkaar op en ga dan pas naar de winkel.

2: Kabels wegwerken via je plinten

Een tweede manier om snoeren weg te werken is via je plinten.

Dit kun je op twee manieren doen:

  1. Nieuwe plinten aanschaffen met ingebouwde kabelgoot. Hiermee leg je de kabels achter de plinten en zie je geen kabels door je kamer lopen.
  2. Huidige plinten verwijderen en hier een sleuf in maken. Je maakt als het ware ruimte in je huidige plint om de kabel achter de plint te laten lopen. Nadat je de opening aan de achterkant van de plinten hebt gemaakt, kun je ze eenvoudig terugplaatsen. Let op dat je plinten niet beschadigen en dat er genoeg ruimte in komt voor de kabels. We adviseren deze klus over te laten aan een iemand met kluservaring.

3: Bedrading infrezen

Je kunt bedrading ook wegwerken door deze in te frezen met een freesmachine. Je moet hiervoor een gleuf in de muur maken waar je vervolgens de kabels in stopt.

Dit is wel een oplossing die nogal wat gevolgen heeft voor je kamer. De muur die je infreest moet naderhand namelijk gerepareerd en gladgestreken worden. En het infrezen zouden we altijd aan een professional overlaten.

Maar het resultaat is fantastisch! Dit is dé oplossing die kabels absoluut onzichtbaar maakt.

4: Kies een dicht tv-meubel

De meeste kabels bevinden zich waarschijnlijk rondom je televisie. Dit is ook vaak dé plek waarvoor men op zoek gaat naar een oplossing, zodat de kabels niet afleiden tijdens het televisiekijken.

Ons advies om zo min mogelijk aandacht op je kabels te vestigen: kies voor een dicht tv-meubel.

Een tv-meubel met veel open vakken bieden ruimte voor kabels om op te vallen. Dat is juist wat je wilt voorkomen! Met een dicht tv-meubel verstop je als het ware de bedrading.

Vaak hebben televisiekasten ook een opening aan de achterkant waar je de kabels doorheen kunt trekken. Dit scheelt weer in losse kabels die bovenop of naast je tv-meubel liggen. Heeft jouw tv-meubel geen rondvormig gat in de achterwand? Dan kun je deze eventueel zelf maken met behulp van een cirkelzaag.

5: Beperk het aantal kabels

Een ogenschijnlijk simpele oplossing voor veel kabels is: beperk het aantal kabels. Ga voor kabelloos.

Je kunt dit op twee manieren realiseren:

  1. Schaf een One Connect Box Dit is een box die alle kabels verzamelt, zoals netwerkkabels en HDMI-kabels. Het resultaat? Er loopt slechts één (vrijwel onzichtbare) kabel naar de meterkast.
  2. Kies voor Powerline-adapters. Dit zijn adapters waarmee je het internet via het stopcontact naar alle kanten van het huis leidt. Steek de adapters in het stopcontact, verbind er één met de router en ze zijn direct klaar voor gebruik. Bovendien beschikken beide adapters over een geïntegreerd stopcontact, waardoor je geen stopcontact hoeft te missen.

Lees meer slimme tips voor jouw huis

Bij Wiegers XL zijn we dagelijks bezig met passende en persoonlijke interieuroplossingen.

Ben jij benieuwd naar welke tips we nog meer hebben? Lees dan verder op onze blogpagina. Daar leggen we onder andere uit hoe je scheuren in hout kunt repareren en geven we tips voor een goedkope woonkamer.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op. We staan je graag te woord!