De ideale eettafel voor een kleine ruimte


In een kleinere ruimte kan het lastig zijn om een geschikte eettafel te vinden. Ondanks dat je minder ruimte hebt om een eettafel te plaatsen, wil je nog steeds genieten van een prachtige eettafel. Met onderstaande tips vind je de ideale eettafel voor een kleinere ruimte. Voor welke eettafel ga jij na het lezen van dit blog?

kleine ronde eettafel voor een kleine ruimte

Breng de compacte ruimte in kaart

Voordat je weet welke eettafel in de ruimte past is het belangrijk om de ruimte in kaart te brengen. Meet de ruimte of de plek waar je jouw eettafel gaat neerzetten zorgvuldig op. Bekijk hierbij ook goed welke vorm de ruimte heeft. Is de ruimte rechthoekig of juist vierkant? Er moet genoeg ruimte zijn om rondom de tafel te bewegen en de stoel af-/aan te schuiven. Hou dus rekening met de muren of bijvoorbeeld je keukenblad. Onze tip is om minstens 80 centimeter ruimte rondom de tafel vrij te houden.

Tafel op maat voor een kleine ruimte

Nu je weet wat de ideale afmetingen zijn voor jouw eettafel in de ruimte is het tijd om op zoek te gaan naar een tafel van deze ideale maat. Het is vaak lastig om een eettafel te vinden die precies de maat heeft die geschikt is en waar je naar op zoek bent. Een eettafel op maat is hiervoor de ideale oplossing. Wat dacht je van een teakhouten tafel op maat? Maar ook een manghouten tafel op maat staat mooi in veel interieurs. Door te kiezen voor een eettafel op maat is er altijd een eettafel die perfect in de kleine ruimte staat. Daarom is een tafel op maat een ideale optie als je zoekt naar een eettafel voor in een kleine ruimte. Natuurlijk is het ook een goede optie om op zoek te gaan naar een passende tafel. Hieronder geven we je extra tips voor het kopen van een eettafel voor kleinere ruimtes.

De vorm van de eettafel in een compacte kamer

Kies je voor een rechthoekige eettafel? Een vierkante tafel? Of is een ronde of ovale eettafel beter geschikt in de kleine ruimte?

Rechthoekige eettafel? Maak hem smal!

Blijf je het liefst bij een rechthoekige eettafel? Overweeg dan een smalle variant die past in de kleine ruimte. Een rechthoekige eettafel die smaller is dan de gemiddelde tafel is uitermate geschikt voor een kleinere en smalle ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een eettafel met een breedte van 80 centimeter. Het voordeel van rechthoekige eettafels is dat je met relatief kleine eettafels veel eetkamerstoelen kwijt kunt. Soms wordt een rechthoekige tafel ook met een zijde tegen de muur geschoven. Dit is slim als je graag een groot tafelblad hebt, maar een tafel met stoelen rondom niet past in je eetkamer.

Vierkante tafel?

Een vierkante eettafel is geschikt voor een kleine ruimte. Vaak is een kleine vierkante tafel met name geschikt voor 2 personen. Als je meer personen aan de tafel kwijt wil wordt het tafelblad van de vierkante tafel al snel groot in oppervlakte, en is deze dus minder geschikt voor kleinere ruimtes. Dus heb je liever meer zitplekken? Overweeg dan een rechthoekige, ronde of ovale tafel. Zo bespaar je ruimte ten opzichte van een vierkant tafelblad.

Kies voor een ronde of ovale eettafel voor een kleine ruimte

Voor bepaalde ruimtes is een ovale of ronde eettafel praktisch. Doordat je bij ronde of ovale eettafels niet te maken hebt met hoeken heb je meer ruimte rondom de tafel. Dat is handig! Je loopt makkelijker om de tafel heen, stoot je niet tegen de hoeken en je hebt meer ruimte voor stoelen. Als je de eettafel in de hoek kwijt moet, dan is een ronde tafel de beste en stijlvolle optie. Let bij het kopen van een ronde eettafel goed op de beste diameter in de ruimte. Wil je advies over deze vorm tafels? Neem dan contact met ons op, onze experts helpen je graag verder bij het selecteren van de beste opties voor jouw eetkamer, tafels en eetkamerstoelen.

kleine eettafel in kleine ruimte

Extra tips voor eettafels in kleine ruimtes

Betrek het zitgedeelte

Het zitgedeelte is enorm belangrijk voor de ruimte. Kies dus voor slanke smalle modellen in plaats van grove grote stoelen. Stoelen zonder armleuning zijn ook beter in kleine ruimtes omdat deze minder plaats nodig hebben. Maar ook de breedte van de stoel is zeer afhankelijk van het model dat je kiest. Meten is weten! En wat dacht je van een mooie eetkamerbank? Met name voor smalle, kleine rechthoekige ruimtes en rechthoekige eettafels is een eetkamerbank een goede oplossing. Doordat je deze direct tegen de muur kunt schuiven is het zeer efficiënt voor de ruimte. Maar ook kun je al snel met 3 of 4 personen op de eetkamerbank zitten.

Flexibele extra zitruimte

Haal wat extra stoelen of krukjes in huis die je aan de kopse kant van de tafel bij kunt schuiven als je bezoek ontvangt. Als het bezoek weer naar huis is, berg je de stoelen weer op en krijg je deze ruimte weer terug.

Uitschuifbare eettafel

Overweeg een uitschuifbare eettafel. Als je graag gasten ontvangt maar geen ruimte hebt om altijd een grote eettafel te laten staan, is een uitschuifbare variant een uitstekende keuze. Zo creëer je snel extra ruimte als heet nodig is.

Lichte en luchtige meubels

Kies voor lichte meubels om de ruimte groter te laten lijken. Ook luchtige meubels zorgen voor een mooi effect. Kies bijvoorbeeld voor een slank onderstel en een dunner tafelblad in combinatie met stoelen in een lichte kleur. Zo voelt het geheel niet zwaar aan in de ruimte en krijg je een ruimtelijk effect in de kleine ruimte.

De volgende stap

Nu je weet hoe je een geschikte eettafel selecteert voor een kleinere ruimte, kun je aan de slag met de volgende stap, het daadwerkelijk kopen van een specifieke tafel. Daarbij is de hoogte van je eetkamerstoelen en de eettafel van belang. Geen zorgen: wij hebben een uitgebreid blog geschreven om de ideale hoogte van de eettafel en eetkamerstoelen te bepalen. Succes!