Zo bepaal je de ideale hoogte voor je eettafel en eetkamerstoelen


 

We brengen dagelijks tijd door aan de eettafel. Natuurlijk, willen we allemaal comfortabel zitten in onze eethoek. Het kiezen van meubels waarbij de tafelhoogte en zithoogte precies passen bij jouw situatie helpen je hierbij. Daarnaast bepaalt de mix van je eettafel en stoelen je zithouding.

Klinkt logisch, echter is het niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken. Daarom zetten we een aantal tips voor je op een rijtje waarmee je eenvoudig de juiste hoogte voor jouw eettafel en eetkamerstoelen kunt bepalen.

Wat is de hoogte van een ideale eettafel?

Voor een ideale eettafel is de hoogte cruciaal. Past een hogere tafel bij je of is een lagere tafel de beste keuze? Wij helpen je met het vinden van een eettafel met de perfecte hoogte. Voor een ideale hoogte zijn de lengte van jezelf, de ruimte waar de tafel komt te staan en het aantal personen aan tafel belangrijk.

De lengte van de personen aan tafel

Mensen worden steeds langer, dat verklaart waarom de gemiddelde tafelhoogte in de afgelopen jaren is gestegen. Ga dus uit van je eigen lengte. Echter, raden wij je aan om de tafelhoogte te baseren op de kleinste persoon van diegene die dagelijks aan je tafel zitten. Over het algemeen zorgt een te hoog blad voor meer ongemak bij dagelijkse handelingen, dan wanneer een het tafelblad iets lager is.

Een vuistregel die je kan helpen met het vinden van de ideale hoogte:

De ideale breedte voor je eettafel

De juiste breedte is afhankelijk van het aantal personen dat dagelijks aan je eettafel gaat zitten. Ook hierbij zijn er een aantal richtlijnen die je kunnen helpen. De vorm speelt een belangrijke rol:

De ideale lengte voor je eettafel

De ideale lengte voor je nieuwe tafel hangt ook af van een aantal factoren. De vorm is vrijwel de belangrijkste. Hieronder leggen we je per vorm uit wat de standaard richtlijnen zijn.

Iedere situatie is verschillend. Wanneer je genoeg ruimte hebt kun je dus ruimer gaan in de breedte van het blad. Voor het gemak gaan we uit van een standaard ruimte rondom de tafel en een ruimte van 60-70 centimeter per persoon aan tafel. Staan de poten van je tafel aan de buitenkant, neem de ruimte per persoon aan de buitenzijde dan iets breder. Lang verhaal kort, kun je dus uitgaan van de volgende lengtematen:

De ideale lengte voor een rechthoekige tafel

De ideale afmetingen voor een vierkante tafel

De ideale afmetingen voor een ronde tafel

De ideale afmetingen voor een ovale tafel

De ovale eettafel, een nieuwe trend- maar, dit type eettafel heeft vaak geen standaardmaten, daarom is het lastig om hier standaard afmetingen aan te hangen. Neem onderstaande tips voor de lengte mee bij het kiezen van een ovale tafel. De breedte kun je afstellen op de ruimte waarin deze gaat staan en bovenstaande richtlijnen. Zo heeft het ovale blad een grootte die past bij jouw situatie.

De juiste stoelen voor je eettafel

Bij een nieuwe eettafel wil je vaak ook nieuwe stoelen die goed bij je nieuwe tafel passen. Maar, ook wanneer je de huidige eettafel wilt behouden kunnen deze tips je helpen met het kiezen van geschikte stoelen.

De ideale zithoogte van je stoel

Iedere eettafel is natuurlijk anders, dus wat zijn dan de ideale afmetingen voor je stoelen? Als je nieuwe stoelen bij je huidige eettafel gaat uitzoeken begin dan met het meten van de hoogte van je huidige eettafel. Als je een geheel nieuwe set gaat uitzoeken gebruik dan de andere tips uit dit blog om de combinatie zo ideaal mogelijk te maken.

De zithoogte stem je af op de hoogte van je tafelblad. De gemiddelde zithoogte van een eettafelstoel zit tussen de 43 en 46 centimeter. Het beste is om altijd minimaal 20 centimeter ruimte te bewaren tussen de onderkant van het blad en de zitting van je eetkamerstoelen. Heb je dus een lagere tafel, kies dan voor een zithoogte rond de 40 cm. Heb je een hogere tafel? Dan werkt een stoel rond de 45 centimeter.

De juiste zithouding in je eetkamerstoel

Leuk al die richtlijnen, maar je weet pas of een stoel bij je past als je er in hebt gezeten. Daarom nemen we je mee door de ideale zithouding en juiste zithoogte van je stoel. Kom je in de buurt, dan is de stoel geschikt.

De houding van je benen is een goede indicator bij het selecteren van de juiste stoel. Je voeten moeten plat op de grond kunnen staan en je knieën moeten een rechte hoek vormen. Zorg ervoor dat je knieholtes de zitting niet raken. Zo bepaal je of de zitdiepte van de stoel bij je past. Bij een gemiddelde stoel is dit 40 centimeter.

Ruimte rondom de eethoek

Bij het kopen van eettafels en stoelen wordt de ruimte rondom de eethoek vaak vergeten. Terwijl dit juist belangrijk is voor een ideale eethoek. Let er dus op dat je genoeg ruimte rondom de tafel behoud wanneer je alle stoelen aanschuift. Daarnaast is het goed om te voelen of je de stoel gemakkelijk aan kunt schuiven en je deze ook weer gemakkelijk naar achteren kunt schuiven.

Extra tip voor stoelen met armleuningen bij je eettafel

Voor een eetkamerstoel met armleuningen is het in bijna alle gevallen ideaal als de stoel onder de eettafel geschoven kan worden. Zo creëer je extra ruimte wanneer je niet aan tafel zit. Ook zorg je er zo voor dat jij en je gasten flexibel zijn en hun stoel ver genoeg naar de tafel toe kunnen schuiven. Één centimeter kan al het verschil maken tussen lekker zitten en kleine irritaties omdat het net niet lekker zit. Let er dus op dat de armleuning voor niets of niemand in de weg zit. Ons advies: een afstand van minimaal 2 cm van de armleuning tot de onderkant van het blad. Zo is je eethoek niet alleen ideaal voor jezelf, maar ook voor je gasten.

Hou rekening met de poten van je eettafel

Heeft je eettafel 4 poten aan het uiteinde? Hou er dan rekening mee dat je aan dit soort tafels minder stoelen kwijt kunt dan aan tafels waarbij de poten meer naar binnen staan of waar het tafelblad zweeft op één poot in het midden.

Aantal stoelen

Hou het aantal personen dat aan je tafel moet kunnen zitten in je achterhoofd bij het selecteren van een geschikte eetkamerstoel. De breedte van eetkamerstoelen kan soms wel een paar centimeter verschillen waardoor er met de ene stoel acht personen aan de tafel kunnen zitten, maar met een andere stoel maar zes personen. Een gemiddelde eetkamerstoel is tussen de 45 en 50/55 centimeter breed. Maar, een stoel met armleuningen zit vaak tussen de 50 en 60 centimeter.

De bartafel

Hoge eetkamertafels, je ziet ze steeds vaker. De hoogtes van bartafels zijn echter zo divers dat je dit per combinatie moet bepalen. Probeer dus dezelfde vuistregels te volgen en stem de hoogte van je bartafel af met die van de barstoelen of barkrukken die je kiest. Bij deze hoogte kunnen je voeten natuurlijk niet plat op de grond staan. Daarom kun je kiezen voor een meubel met een verhoging voor je voeten. Dit helpt je om ook aan deze hoogte eettafel een juiste houding aan te nemen.