Wat is wicker?


Wicker (tuin)meubelen zijn populair, en dat is niet voor niets. Heb je je weleens afgevraagd waarom wicker tuinmeubelen zo populair zijn en wat dit materiaal nou eigenlijk uniek maakt? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van wicker. Je krijgt antwoord op veelgestelde vragen over het materiaal wicker. Uiteindelijk begrijp je waarom het zo’n gewaardeerde keuze is voor voornamelijk tuinmeubilair zoals een loungeset of stoelen.

Wat is wicker?

Wat is wicker voor materiaal?

Wicker wordt veel gebruikt in de meubelindustrie. Vroeger werden meubels met vlechtwerk gemaakt van natuurproducten zoals bamboe en riet. Deze gevlochten meubels zijn ook wel bekend als rotan. Echter zijn de moderne wicker tuinmeubelen vaak gemaakt van synthetische of kunststof vezels. Met wicker vlechtwerk heb je dezelfde natuurlijke uitstraling als bij natuurlijk vlechtwerk, maar profiteer je van de voordelen van dit eigentijdse materiaal.

Kenmerken van het materiaal

In de kern van wicker vlechtwerk kunnen natuurlijke vezels zoals rotan, riet of bamboe te vinden zijn. Deze natuurlijke vezels staan bekend om hun flexibiliteit en duurzaamheid. Maar, over het algemeen wordt gekozen voor synthetisch materiaal, vanwege de weerbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid. Wicker biedt de charme van natuurlijk vlechtwerk, maar staat sterk tegen de invloeden van weer en wind.

De voordelen van wicker meubelen

Kiezen voor wicker betekent kiezen voor een mix van tijdloze elegantie, comfort en duurzaamheid. Wicker meubelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en soorten wicker. Hierdoor is er altijd wicker tuinmeubilair dat past bij jouw tuin. Door de kenmerken van wicker gaan de meubelen lang mee. Het grootste voordeel van wicker stoelen, een loungeset of ander tuinmeubel van wicker is de weersbestendigheid. Ook zijn de meubels vaak licht in gewicht door het aluminium frame waar het vlechtwerk rondom is gevlochten.

Eigenschappen van wicker tuinmeubelen

Wicker tuinmeubels zijn zeer gewild vanwege hun indrukwekkende duurzaamheid en weerstand tegen de elementen. Vooral wanneer het gaat om loungesets, tuinstoelen en tuinmeubelen van synthetische materialen. Wicker kan goed tegen een stootje, het vlechtwerk samen met de stevige aluminium basis biedt een solide structuur. De flexibiliteit van het materiaal zorgt voor comfort, terwijl de open weefstructuur zorgt voor ventilatie tijdens warme dagen. Onderhoud is een fluitje van een cent dankzij de kunststof vezels in het materiaal: een eenvoudige schoonmaakbeurt met water en milde zeep volstaat om je wicker meubels er weer mooi uit te laten zien. Kies dus voor wicker als je op zoek bent naar een natuurlijke uitstraling, weinig onderhoud en een lange levensduur.

Wicker tuinmeubelen onderhouden

Wicker tuinmeubelen worden vaak gemaakt van een aluminium frame met daaromheen een vlechtwerkt van een uit kunststof vervaardigde vezel. Hierdoor is een wicker tuinmeubel, loungeset of wicker tuinset goed bestand tegen diverse weersomstandigheden, waardoor de tuinmeubelen het hele jaar door buiten kunnen blijven staan.

Wel is het verstandig om je wicker tuinmeubelen regelmatig schoon te maken om hun mooie natuurlijke uitstraling te behouden. Gelukkig maak je wicker tuinmeubilair eenvoudig schoon. Een zachte borstel of doek en wat lauw water met groene zeep doen wonderen. Vermijd het gebruik van harde borstels, hogedrukreinigers of agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen het delicate vlechtwerk van wicker tuinsets beschadigen.

Onderhoud van een wicker tuinset of tuinmeubels in de winter

Wicker tuinmeubelen kunnen ’s winters buiten blijven staan, al is het aan te raden ze droog en vorstvrij op te bergen als je de mogelijkheid hebt. Dek de meubelen nooit af met een hoes of zeil; dit kan verstikking van het materiaal veroorzaken en lelijke vlekken op het vlechtwerk van het meubel achterlaten. Pas ook op met het gebruik van een wicker meubel bij vrieskou; het kunststof vlechtwerk kan breken onder druk als het bevroren is.

Wicker stoelen

Wicker tuinmeubelen: perfect voor buiten in de tuin

Dankzij de unieke combinatie van traditionele gevlochten technieken en moderne materialen zijn wicker meubelen een uitstekende keuze voor tuinmeubilair, variërend van tuinstoelen en loungesets tot complete tuinsets. Als het goed is heeft dit artikel je een duidelijker beeld gegeven van wat wicker is, de eigenschappen en voordelen van dit materiaal. Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust.