Wat is mangohout?


Mangohout is niet meer weg te denken uit de meubelwereld. In een rap tempo heeft deze prachtige houtsoort zijn plekje veroverd in tijdschriften en showrooms. En waarom ook niet? Met haar warme tint past het mangohout perfect bij zwart metaal van een industrieel interieur. Maar ook in een stoer of landelijk interieur staan meubels van mangohout prachtig. Maar wat is mangohout eigenlijk en waarom zou je kiezen voor een mango houten meubel? In dit blog vertellen we je meer over de eigenschappen van mangohout, waar het materiaal vandaan komt en hoe je mangohout kunt onderhouden.

Eigenschappen van mangohout

Echt mangohout kun je herkennen door de vele kleurschakeringen in het hout, waardoor geen enkel meubelstuk hetzelfde is. De kleuren in mangohout kunnen van licht- tot donkerbruin gaan, met soms een rode gloed of juist een gelige ondertoon. Door de warme kleuren en zwarte accenten heeft het hout een robuuste uitstraling. Daarom wordt mangohout vaak gebruikt voor ronde salontafels of houten tafels met een stoer en robuust randje.

close-up mangohouten tafel

Waar komt mangohout vandaan?

Mangohout is een sterke houtsoort afkomstig van de mangoboom. Mangohout komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Door de populaire mangovruchten is de mangoboom inmiddels op verschillende plekken in de wereld geplant. Hierdoor kan het mangohout van verschillende plekken komen.

Mangohouten meubels van Wiegers XL uit India

De mangohouten meubelen van Wiegers XL komen bijvoorbeeld veelal uit India. Hier groeit de boom door het warme klimaat goed, is er een hoge dichtheid en zijn mangovruchten razend populair.

Naast mooi, is mangohout ook erg duurzaam

Wist je dat mangohout naast mooi, ook duurzaam is? Doordat mangobomen op een gegeven moment geen vruchten meer produceren, worden ze vervangen door andere bomen. Als een mangoboom wordt gekapt, worden er nieuwe bomen geplant. Daardoor hoeven er geen massaplantages leeg worden gekapt voor het vergaren van mangohout. Bovendien gaat er niets verloren van de gekapte mangoboom: naast dat het mangohout gebruikt wordt om meubelen andere gebruiksvoorwerpen te maken, wordt het blad gebruikt om papier en posters te maken. Daarom wordt mangohout gezien als duurzame houtsoort.

Mangohout combineren met andere meubels

Mangohout kun je in verschillende uitvoeringen terug laten komen in je interieur. Zo kun je onder andere kiezen voor een mangohouten eettafel, tv-meubel, dressoir of boekenkast. De natuurlijke uitstraling en warme kleur van mangohouten producten past goed bij interieurs met een warme en stoere uitstraling.

Mangohout kun je daarnaast ook eenvoudig combineren met meubelen die je al hebt staan. Doordat het een natuurlijk product is en er verschillende kleurtekeningen in het hout zitten, past een meubel gemaakt van mangohout bij vrijwel ieder ander meubelstuk. Zelfs bij andere houtsoorten misstaat deze trend zeker niet.

Tot slot, is mangohout als natuurproduct goed te combineren met een onderstel van zwart staal of een industrieel interieur. Zo is mangohout hartstikke stoer en is deze houtsoort helemaal in lijn met de industriële woontrend.

Turn tafel met industriele stoelen wiegers xl asten

De voor- en nadelen van mangohout

Zoals iedere houtsoort en elk houten meubel zijn er voor- en nadelen aan mangohout. Maar wat zijn deze voor- en nadelen dan precies? Wij vertellen het graag:

De voordelen van mangohout

  1. Mangohout is duurzame houtsoort die ook bekend staat om haar sterke karakter. Het is dus ook een stevige houtsoort die lang meegaat. Daarom worden er veel meubels van mangohout gemaakt of wordt mangohout vaak in meubels verwerkt. Daarom is mangohout ideaal voor bijvoorbeeld een tafel.
  2. Meubels van mangohout zijn stoer en hebben een unieke uitstraling.
  3. Je kunt mangohouten meubelen eenvoudig behandelen tegen vlekken en krassen. Bijvoorbeeld met een blanke lak of ander onderhoudsproducten. Wij helpen je graag bij het behandelen van het hout.
  4. Het tussendoor schoonmaken van mangohouten meubels doe je gemakkelijk met een vochtige doek.
  5. Tussendoor is weinig tot geen onderhoud nodig om je mangohouten eettafel of meubels van mangohout te onderhouden.
  6. Doordat mangohout vaak goedkoper is dan andere houtsoorten als eiken is het een populaire keuze.

Heeft mangohout ook nadelen?

Doordat mangohout een natuurproduct is kan het kleine oneffenheden met zich meebrengen. Maar dat kunnen wij niet echt een nadeel noemen. Deze oneffenheden zorgen namelijk voor een speelse uitstraling en een robuust uiterlijk. Daarnaast hebben mangohouten meubels een warm tintje. Dat is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf en het combineren van meubels van mangohout. Deze warme tint neigt soms naar een goudbruine kleur of heeft een gele gloed. Ook dat is een kwestie van smaak of je het mooi vindt of niet. Er zijn dus geen grote nadelen aan mangohout als je het ons vraagt.

 

Hoe kun je mangohout onderhouden?

Om meubels gemaakt van mangohout te onderhouden kun je het beste een blanke of doorzichtige lak gebruiken. Hiermee bescherm je het hout van vuiligheid of etensresten, zonder de unieke kleur aan te passen. Hierdoor blijft het meubel zijn unieke uitstraling houden. Een goed product voor het extra behandelen van een mangohouten meubel is bijvoorbeeld de Natuurlijke Woodsealer van Oranje. Het tussendoor schoonmaken van deze houtsoort doe je gemakkelijk met een vochtige doek.

Bekijk ons assortiment en koop je nieuwe meubels van mangohout

Wist je dat Wiegers XL verschillende mangohouten meubelen op voorraad heeft? Van mangohouten kasten, mangohouten tafels, mangohouten dressoirs tot mangohouten tv-meubels: je vindt het allemaal bij Wiegers XL.

Kom eens langs in onze showroom in Asten (Noord-Brabant) of shop mangohouten meubelen 24/7 in onze webshop.