Wat is een botanische tuin?


Je hoort het steeds vaker: een botanische tuin. Maar wat is nou een botanische tuin en hoe creëer jij die look in jouw eigen achtertuin? In deze blog vertellen we je de achtergrond van een botanische tuin en geven we je tips en tricks over hoe je zelf een botanische tuin kunt inrichten.

Wat is botanisch?

Letterlijk betekent botanisch ‘plantkundig’. Botanische tuinen zijn van origine aangelegd in de naam van de wetenschap. Er werden verschillende planten geplant, zodat onderzoekers konden ontdekken hoe deze, vaak onbekende soorten, groeiden. Daarnaast werden deze groene plekken gebruikt om te experimenteren met het mixen van verschillende plantensoorten.

Botanische tuinen worden de laatste tijd steeds vaker aangelegd om planten die met uitsterven bedreigd worden te laten groeien en vermenigvuldigen.

Een bijkomend voordeel van deze botanische tuinen is dat ze vaak voor publiek te bezoeken zijn en dat je op deze manier de stichting(en) erachter helpt. Door het betalen van een entreeticket help je hen namelijk bedreigde plantensoorten te beschermen. Bovendien zijn deze tuinen hartstikke mooi, dus je zult je ogen uitkijken.

Wist je dat? In veel Disney films vind je botanische tuinen terug. Dit zijn namelijk enorm romantische plekken, perfect voor een sprookjesachtig verhaal.

Botanische planten

De naam botanisch zegt het eigenlijk al, maar een botanische tuin moet vol staan met planten. Het liefst zoveel mogelijk en daarbij mogen verschillende soorten bij elkaar staan. Wat een botanische tuin kenmerkt, is dat deze er verzorgd uitziet en geschikt is om in te zitten of om zelfs een klein wandelingetje in te maken.

Wanneer je zelf botanische of exotische planten in je tuin wil aanleggen, raden wij je aan om goed de instructies door te lezen. Veel exotische planten vragen om speciale aandacht. Sommigen kunnen niet tegen te veel zon, anderen moeten veel water krijgen. Het is belangrijk om te weten waar je aan begint.

Botanische (achter)tuin

Mocht je nu zelf enorm genieten van de vele botanische tuinen die Nederland kent en wil je dit zelf nabootsen, dat kan! Zoek verschillende, het liefst exotische, plantensoorten uit bij het tuincentrum bij jou om de hoek. Het voordeel van een botanische tuin is dat je alle plantensoorten met elkaar mag combineren.

Mocht je nu geen groene vingers of niet het geduld hebben om een tijd te wachten totdat je een weelderige botanische tuin hebt, dan kun je er nog voor kiezen om de tuin aan te kleden met planten in leuke potten of misschien zelfs met kunstplanten. Alles is goed, zolang je tuin maar groen kleurt.

Het laatste belangrijke onderdeel van een botanische tuin is het wandelpad. Iedere botanische tuin hoort een (klein) paadje te hebben waar je doorheen kunt lopen. Dit wandelpad kan bestaan uit grote tegels, maar ook uit kleine stenen die je misschien nog over had of ergens gevonden hebt.

Botanische tuinmeubelen

Een van de heerlijkste dingen aan botanische tuinen is het rustig er doorheen wandelen. Of je tuin nu groot of klein is, creëer knusse zithoekjes waar je in ieder seizoen kunt gaan zitten. Denk hierbij aan leuke stoeltjes en tafeltjes. De meubelen die het beste bij een botanische tuin passen zijn houten meubelen of romantische stalen zitjes.

Houten meubelen, van bijvoorbeeld teakhout, passen in iedere tuin, maar in een botanische tuin zorgt het hout voor een natuurlijk gevoel. Ga bijvoorbeeld voor een teakhouten loungeset waarin je in de zomermaanden heerlijk kunt zitten. Of ga voor een teakhouten tuintafel; de natuurlijke tint van het hout past perfect bij de sfeer die de planten creëren. Of wat dacht je van een houten tuinbank? Deze past altijd in je tuin.

loungeset teakhout

Je kunt ook kiezen voor (meerdere) kleine zitjes. Vooral de metalen varianten zijn favoriet in een botanische tuin. Ze zijn namelijk weerbestendig en zitten, ondanks het metaal, heerlijk. Je ziet ze vaak ook in openbare parken staan. Kies voor een model met een frame in de vorm van bloemen of planten. Wedden dat dit goed past!

Kettler tuintafel strekmetaal 90x90

Botanische stoelen

De stoelen die het best bij een botanische tuin passen, zijn stoelen die gemaakt zijn van natuurlijke producten. Denk hierbij aan hout of riet. Bij de stoelen geldt hetzelfde als bij de overige tuinmeubelen, kies natuurlijke materialen, dan passen ze perfect bij het groene tintje van je tuin.

Hopelijk hebben we de vraag: wat is een botanische tuin? goed uitgelegd. Nu is het tijd om jouw tuin in te richten. Benieuwd naar alle opties voor jouw achtertuin? Neem een kijkje op onze webshop of kom eens langs in onze showroom in Asten. Wie weet zit er iets voor je tussen!