Wat is acaciahout?


Ineens waren ze daar, de acaciahouten meubelen. Je hoort en leest steeds vaker iets over het materiaal acaciahout. Maar wat is het nou voor een houtsoort?

In deze blog leggen we je uit wat acaciahout is, waar het vandaan komt, wat je er mee kunt doen en hoe je deze houtsoort het beste kunt behandelen.

Wat zijn de eigenschappen van acaciahout?

Acaciahout wordt gekenmerkt door haar natuurlijke rode gloed. In het blad zijn ook vaak een vlamtekening en wisselende kleurschakeringen te vinden. Juist door deze warme gloed en de verschillen in kleur is het acaciahout zo populair.

Acaciahout is erg sterk hout, maar ook bijzonder zwaar. Het blad van een eettafel bijvoorbeeld is bijna niet te tillen.

wat is acaciahout

Perfect voor een boomstammodel

Voor tafels van acaciahout wordt meestal gebruik gekozen voor een boomstammodel. Dit accentueert de natuurlijke lijnen in het blad en zorgt voor een speels effect.

Acaciahouten tafels hebben daarnaast vaak een massief en dik blad, waardoor tafels een robuuste uitstraling krijgen. Dit sluit naadloos aan bij de huidige interieurtrends.

boomstamtafel acaciahout

Herkomst van het materiaal

Acaciahout komt van, jawel, de acaciaboom. Dit is een loofboom die bekend staat om haar prachtige bloemen. In de maand juli vind je in de boom vlinderbloemen in trossen van ongeveer een decimeter, die vaak door vlinders en bijen worden bezocht.

Acaciabomen komen vooral voor in Australië en de Verenigde Staten. De bomen worden niet erg groot, waardoor grote acaciahouten planken relatief duur zijn.

Met acaciahout kun je eindeloos combineren

Door de verschillende tinten die in het hout zitten, van heel lichtbruin tot bijna zwart, is acaciahout goed te combineren met een metalen onderstel of metalen accessoires. Het rode hout en de massieve uitstraling zorgen voor een stoere look. Acaciahout is daarom vaak terug te vinden in tafels, dressoirs, sidetables, tv-kasten en salontafels.

Bovendien past acaciahout door het kleurenspel ook uitstekend bij andere houtsoorten. Daardoor hoef je niet je hele interieur aan te passen na je aankoop. Handig toch?

wat is acaciahout

Hoe acaciahout onderhouden?

Acaciahout kun je het beste onderhouden met een lak of olie. Om de kleur van de tafel zo origineel en natuurlijk mogelijk te houden adviseren wij een kleurloze lak op waterbasis aan, zoals de Natural Woodprotector van Oranje. Hierdoor behoudt je meubelstuk haar warme uitstraling en gaat het oppervlak niet glanzen.

Breng de lak aan voordat je je meubels in gebruik neemt, en herhaal dit proces wanneer het hout dof begint te worden.

Je kunt jarenlang genieten van deze houtsoort als je je meubels af en toe licht opschuurt en lakt.

Neem gerust een kijkje

Wist je dat Wiegers XL verschillende acaciahouten eettafels op voorraad heeft?

Kom eens langs in onze showroom in Asten (Noord-Brabant) of shop acaciahoutenmeubelen 24/7 in onze webshop.