How to: een ultieme mancave inrichten


Ben je van plan een eigen mancave in te richten? In dit blog zetten we de leukste feitjes, de beste tips en nieuwste mancave inspiratie voor je op een rijtje.

Wat is een mancave?

Van origine zijn mancaves ontstaan door mannen die eigen plek hebben gebouwd waar ze zich konden terugtrekken van de buitenwereld. Een andere schrijfwijze is ‘man cave’. Het fenomeen komt uit Amerika, maar inmiddels zien we mancaves steeds vaker in Nederland en de Benelux. Natuurlijk hebben niet alleen mannen of heeft elke man de behoefte om zich even af te zonderen van de drukke wereld. Er is zelfs een vrouwelijke variant van de mancave: de she-shed. Nu je dit weet begrijp je vast dat het concept mancave, zeker anno nu, in te richten valt naar je eigen situatie en wensen. Het maakt dus ook niet uit hoe je de ruimte noemt en of je nu een man bent of niet. In dit blog gaan we voor het gemak even uit van de term ‘mancave’.

Waarom heb je een mancave nodig?

Een eigen mancave kan gebruikt worden als chillplek met vrienden. Ook wordt een mancave gebruikt om dingen te repareren of te bouwen. Of juist als hobbyruimte waarin alles draait om de hobby of passie van de eigenaar. Het klassieke beeld van de mancave is natuurlijk een kamer waarin mannen naar sport kijken, bier drinken, hangen om een pooltafel of poker spelen en helemaal losgaan met mannelijke bezigheden.

Je hebt een mancave dus vooral nodig om je even terug te kunnen trekken van de dagelijkse sleur. Doordat je de mancave afstemt op je interesses en hobby’s kun je even helemaal ontspannen en genieten zonder dat anderen zich met je bemoeien. Ga dus een mancave maken waar jij van droomt.

De ideale ruimte voor je eigen mancave

Voordat je kunt beginnen aan de inrichting van je mancave is het goed om de ideale plek te bepalen. Vaak is een schuur, kelder, garage, tuinhuis of zolder het meest geschikt. Vaak staan deze ruimtes vol met spullen die je daar tijdelijk of al jaren opbergt. Dit is dus een goede reden om deze spullen eens grondig uit te zoeken en op te ruimen.

De functie van je (man) cave

Ook de functie van je ideale mancave zal de ruimte voor een groot deel bepalen. Heb je behoefte aan een thuisbioscoop? Wil je juist sleutelen aan motoren? Of wil je vooral chillen met vrienden of vriendinnen in je mancave? Dit heeft natuurlijk ook te maken met de temperatuur en isolatie van de ruimte en de plek waar deze staat. Vooral als je de (man) cave het hele jaar door wilt gebruiken en niet veel fysieke inspanning hebt is verwarming en isolatie van belang. Soms kan het helpen om de vloer of het plafond te isoleren om er echt een comfortable ruimte van te maken.

Een cave in je kelder

Het voordeel van een cave in je kelder is dat deze vaak direct aangesloten zit op je huis, in de koude winter of op regenachtige dagen hoef je dus niet door de kou om in je mancave te komen. Een nadeel is natuurlijk dat er vaak geen daglicht in je kelder komt. Goede verlichting is dus noodzakelijk.

Een cave op zolder

Voor een cave op zolder geldt hetzelfde als een cave in de kelder, je bent direct verbonden met de rest van het huis. Een voordeel is dat je op je zolderkamer vaak wel daglicht hebt.

Een cave in de garage, schuur of het tuinhuis

Als je de behoefte hebt om je helemaal af te zonderen van je gezin, huisgenoten of partner is een cave in de garage, schuur of de tuin misschien wel de beste optie. Vaak zijn deze ruimtes los van de rest van het huis. Je hebt hier dus wellicht de meeste vrijheid en privacy. Zo staat je mancave letterlijk los van de buitenwereld.

Tips voor je mancave

Het thema van je ultieme mancave.

Voordat je kunt beginnen aan de inrichting kan het werken om een thema te kiezen. Er zijn eigenlijk geen regels. Veelgekozen thema’s zijn sport, films, muziek, games of een bar. Creëer een plek waar je passies vanaf spatten. Niets is te gek. Hieronder delen we leuke ideeën waarmee jij de ruimte om kan toveren tot een cave die perfect bij je past.

Een sportieve (man) cave

Sportfans opgelet! Een sportieve mancave is het walhalla voor menig sportfan. Denk aan een goede bank om naar je favoriete sport te kijken. Zelf ook actief zijn? Kies dan voor tafelvoetbal, een bord om te darten, een pokertafel, pooltafel of biljarttafel.

Een mancave voor Muziekfans

Fan van muziek of speel je zelf? Dan past een muziekthema wellicht goed bij jou! Hang je favoriete platen aan de muur of richt een hoekje in voor je platenspeler. Of zet je eigen instrument in de spotlight. Gitaren staan bijvoorbeeld ontzettend cool aan de muur. Als je zelf veel muziek maakt is een eigen studio een leuk idee.

Een mancave voor filmfanaten

Ben je een echte filmfanaat of zou je het geweldig vinden om je tv te verruilen voor een beamer? Maak dan een echte thuisbioscoop van je mancave. Ga voor een lekkere fauteuil, loungestoel of bank en geniet alleen of samen van je favoriete films of series. Een donkere kamer zoals de kelder is ideaal voor een thuisbioscoop. Wil je hetzelfde effect als in de bioscoop? Schilder de muren dan in een donkere kleur. Een surround sound system is ook een geweldige toevoeging. Wil je een beamer? Hang dan een beamerdoek op of gebruik speciale verf om de hele wand te benutten.

De ideale mancave vol games

Hou je van gamen of juist van old-school videogames of een flipperkast? Kies dan voor een game thema. Zet je playstation en je favoriete grote scherm of tv neer. Voeg hier een zitzak of loungestoel aan toe en je kunt los met gamen! Als je graag met vrienden speelt, kun je ze zelfs uitnodigen in je game-kamer. Meer van de old-school en arcade games? Dan kan een retro tintje niet ontbreken. Heb je een flipperkast? You know what to do!

Lees je favoriete boeken in je mancave

Heb je een grote collectie aan (strip)boeken en is je boekenkast te klein? Misschien wil je de mancave dan wel inrichten als eigen bibliotheek. Kies meubels die lekker zitten en zorg voor goede verlichting. Voor een stoer effect kun je kiezen voor een kast van staal. Voor een warme en gezellige cave kan donker hout mooi staan, denk bijvoorbeeld aan een teak kast of een zwart geverfde mango boekenkast. Tover een hoek in de ruimte om tot leeshoek en duik in je favoriete boek. Vooral in een grote ruimte kan een leeshoek sfeer creëeren.

Een stijlvolle mancave met eigen bar in je huis

Wil je de cave vooral gebruiken om lekker te relaxen met vrienden en vriendinnen? Dan is een eigen bar een goed idee! Je hebt meteen een plek om je favoriete drank, producten of biertjes mooi neer te zetten en feestjes te vieren. Je kunt de ruimte ook heel stijlvol aankleden. Maar ook voor een spelletjesavond met vrienden is dit ideaal. Met een stoere tafel en comfortabele stoelen kun je je hier avonden vermaken. Maak het zo gek als je wil. Kijk voor inspiratie eens hoe je favoriete bar of kroeg is ingericht. En wat voor keuzes daar zijn gemaakt.

Wanddecoratie en accessoires maken je mancave compleet

De wanddecoratie en accessoires die je kiest maken je mancave compleet. Met wanddecoratie en accessoires kun je elke kamer inrichten en personaliseren. Bekleed de vloer of wand met een mooi kleed voor een sfeervolle ruimte. Ga voor stoere meubels en beton meubels voor een stoere mancave.

Hoe richt je een mancave in?

Bij een mancave mag alles. Het is tenslotte een ruimte waarin jij veel tijd gaat doorbrengen. Het kan helpen om je lievelings bar, bioscoop, winkel of locatie als inspiratie te gebruiken voor je eigen mancave. Ga helemaal los met de indeling. Een mancave is de ideale ruimte voor plezier. Alles mag, maak eens een gekke keuze. Neem de tijd om te bedenken wat je graag wil en waar je behoefte aan hebt. Zo weet je wat er voor jou niet mag ontbreken en is je mancave ingericht zoals je zou dromen. Maar na het lezen van dit blog vol handige tips, de leukste mancave ideeën, stoere inspiratie voorbeelden en alle mancave inspiratie die je maar kunt wensen, moet dat zeker goed komen.