Houten tuinmeubelen schoonmaken en opbergen voor volgend jaar


Het zomerseizoen loopt bijna ten einde en we brengen daardoor steeds minder tijd door in onze tuin. Die mooie houten tuinset waar je zoveel heerlijke zomeravonden aan hebt gezeten, staat er nu maar eenzaam bij.

Tijd om je tuinmeubelen op te bergen voor volgend seizoen? Om volgend jaar net zoveel plezier te hebben van je tuinmeubelen raden we je aan om ze schoon te maken voor je ze opbergt. Het schoonmaken van houten (en andere soorten) tuinmeubelen hoeft niet moeilijk te zijn.

In deze blog leggen we je uit hoe je jouw tuinmeubelen het beste kunt schoonmaken en opbergen voor volgend jaar.

tuinmeubelen hout schoonmaken

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Houten (tuin)meubelen houd je het langst mooi door ze schoon te maken en te behandelen.

Door ieder jaar even wat tijd te investeren, heb jij het langst plezier van je tuinmeubels. Hieronder leggen we je uit hoe je dit het best kunt doen.

Om je tuinmeubelen schoon te maken heb je het volgende nodig:

  • Emmer (lauwwarm) water
  • Kopje soda
  • Grove borstel of schuurspons.

Stap-voor-stap houten tuinmeubelen schoonmaken

  1. Zorg er eerst voor dat je teakhouten meubelstuk volledig doorweekt is. Dit kun je doen met een tuinslang of met de emmer water (zorg daarna wel voor een nieuwe). Wanneer je meubelstuk doorweekt is, gaan de poriën van het hout namelijk openstaan en hierdoor haal je écht al het vuil weg.
  2. Meng een kopje soda met de emmer lauwwarm water en dit mengsel gebruik je om met de borstel of schuurspons het oppervlak schoon te schrobben. Tip: ga mee met de houtnerven in het blad of de latten. Dit zorgt ervoor dat je het meeste vuil wegneemt en de uitstraling van je meubelstuk niet verandert.
  3. Droog je tuinmeubel af na de behandeling. Zeker als je van plan bent om items op te stapelen. Zorg dan dat deze compleet gedroogd zijn. Wil je ze dan in de buitenlucht opslaan dan is het niet aan te raden om ze op te stapelen. Door regen en sneeuw ontstaan er vochtplekken doordat het water niet weg kan.

teaktafel schoonmaken

Houten tuinmeubelen opbergen

Je zou het misschien niet verwachten, maar houten tuinmeubelen kunnen prima het hele jaar in de buitenlucht staan. Ze krijgen daardoor juist die doorleefde look die de meeste mensen willen zien. Mocht je hem graag zo veel mogelijk beschermen dan kun je ervoor kiezen door de meubelen op te bergen in een schuur of om de tafel af te breken en op een droge plaats neer te leggen. Dek de meubelen in ieder geval niet af met een dekzeil of afdekhoes, dit veroorzaakt vochtplekken of lelijke grijze plekken in het hout.

Mocht je je meubelstuk aan het begin van het jaar weer een frisse kleur willen geven, schuur dan licht het houtoppervlak op en behandel de tafel of bank met een olie. Kies hiervoor een olie met een uv-filter. Hierdoor blijft de kleur van je meubelstuk langer mooi.

Vragen? Neem contact op

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog?

Neem dan contact met ons op via 0493-670910 of kom eens langs in onze showroom in Asten.

We helpen je graag!