Houten meubels schoonmaken: Onze tips


Vraag jij je af hoe je het beste houten meubels kunt schoonmaken? Het is niet moeilijk, maar vereist wel een specifieke werkwijze.

Hout is namelijk een kwetsbaar materiaal en je zou niet de eerste zijn die te agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige schoonmaaktips.

Zo kun jij jouw houten meubels doeltreffend schoonmaken, zonder deze te beschadigen!

Houten meubels schoonmaken die buiten staan

Heb je gekozen voor houten tuinmeubilair? De kans is groot dat dit teakhout is: een populaire houtsoort voor buitenmeubels, bijvoorbeeld voor een tafel of een bank.

Door weersomstandigheden (zoals de Uv-straling van de zon) kan teakhout een beetje grijs of zelfs groen worden.

Als je je teakhouten meubels eens in de zoveel tijd onderhoudt, kun je er veel langer mee doen en blijven ze bovendien een stuk mooier. Hieronder leggen we uit hoe je dat het beste kunt doen.

Teakhout schoonmaken

We nemen als voorbeeld een teakbank. Teakbanken staan vaak buiten en de bovenste laag hout ondervindt vaak veel schade door bijvoorbeeld regen, sneeuw of Uv-straling van de zon.

Dit kun je voorkomen door twee keer per jaar het volgende te doen:

  • Begin met het beschermen van de ondergrond waarop je gaat werken, bijvoorbeeld met een oud laken. Het is zonde als er olie of schoonmaakmiddel op je stenen of houten ondergrond vallen: dit zorgt namelijk voor lelijke kringen en plekken.
  • Maak de teakbank schoon met een mengsel van soda en water. Gebruik hiervoor ongeveer 250 gram soda per emmer heet water. Alles gepoetst? Spoel de bank dan goed af, zodat alle resten soda weg zijn.
  • Vervolgens was je de teakbank met een sopje van warm water en mild reinigingsmiddel, zoals allesreiniger of afwasmiddel. Zorg dat je het hele oppervlak gehad hebt. Hiermee haal je de oude olie (van de bovenste laag hout) van de teakbank af. Vervolgens kun je de bank licht opschuren en met een nieuwe olie, beits of boenwas behandelen

Eiken en mangohout schoonmaken

Wiegers XL verkoopt naast teakhouten meubelen ook meubelen van eiken en mangohout. Ook deze houtsoorten zijn goed te reinigen en behandelen, hoewel op een andere manier.

Teakhouten meubelen worden voor zowel binnen als buiten gebruikt, dit geldt in mindere mate voor meubels van eiken en mangohout. Staan je houten meubels binnen? Dan is eens in de zoveel tijd afdoen met lauwwarm water voldoende.

Voor eiken en mangohout meubels die buiten staan, kun je het beste een sopje maken met warm water en een mild reinigingsmiddel. Soda kan ook voor deze houtsoorten gebruikt worden: dit ligt aan hoe vies de meubelen zijn geworden.

Let wel op met soda: Eiken en mangohout zijn zachter dan teak, dus schoonmaken met soda kan andere resultaten opleveren. Probeer daarom je sopje altijd eerst uit op een niet zichtbaar oppervlak. 

Gebruik geen hogedrukreiniger voor het schoonmaken van houten meubels

Op sommige websites vindt je tips die uitleggen dat je houten meubels kunt schoonmaken met behulp van een hogedrukreiniger.

Let op: Dit raden wij ten zeerste af. Door de hoge druk lijdt het hout veel schade en dit zorgt voor oneffenheden in het oppervlak.

Na schoonmaken volgt voeden

Na het schoonmaken van je houten meubels, is het belangrijk om het hout weer te voeden. Schuur het oppervlak licht op en behandel het hout met een olie of beits.

Wij hebben een ruim assortiment aan hoge kwaliteit onderhoudsproducten voor houten meubels. Bekijk alle onderhoudsmiddelen in onze webshop, of kom langs in onze winkel.

Wij helpen je graag met het uitzoeken van de juiste producten voor jouw hout. Ook op afstand, via onze chat.

Meer weten? Neem contact op

Heb jij naar aanleiding van deze blog nog vragen voor ons? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers.

Wij staan voor je klaar om je te helpen met het schoonmaken én onderhouden van jouw houten meubels.