Houten meubels op een houten vloer? Zo kun je het combineren!


Altijd al gedacht dat houten meubelen niet op een houten vloer passen? Dan heb je het goed mis! Met de juiste tips zijn ze namelijk prima te combineren.

Een houten vloer straalt warmte en karakter uit, net zoals houten meubelen. Het belangrijkst bij het combineren van hout op hout zijn de kleurstelling en de houtsoort. Met onderstaande tips helpen we je graag een eindje op weg.

Zorg voor contrast tussen je meubels en de houten vloer

Misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven is om de meubelen altijd een paar tinten te laten afwijken van de houten vloer. Onze vuistregel: Kies houten meubels die ten minste drie tinten lichter of donkerder zijn dan de houten vloer.

Hierdoor creëer je contrast tussen de verschillende houtsoorten en leg je nadruk op de mooie meubels. Zo heb je een sfeervol interieur dat bovendien warm van uitstraling is.

Er zijn verschillende houtsoorten waar je uit kunt kiezen. Zo heb je hout dat wat geler uit kan slaan, zoals mangohout. Notenhout daarentegen is juist een houtsoort die erg donker uit kan vallen.

Kies dezelfde houtsoort voor al je meubelen

Je staat er waarschijnlijk niet zo vaak bij stil, maar de ene houtsoort is de andere niet. Het verschil tussen houtsoorten zit hem niet alleen in kleur of uitstraling. Ook de nerven, noesten en andere uiterlijke kenmerken van houtsoorten kunnen verschillen.

Om eenheid te creëren en het interieur rustig te houden, is het aan te raden om zoveel mogelijk meubels van dezelfde houtsoort te nemen. Houd bijvoorbeeld rodere houtsoorten bij elkaar en grijzere houtsoorten bij elkaar.

Zo weet je zeker dat alles bij elkaar past. Saai wordt het overigens nooit, want binnen eenzelfde houtsoort zul je ook weer zien dat er verschillende kleurtinten zijn.

Ga voor effen

Een laatste tip die we je meegeven is om voor effen hout te gaan. Of je nu kiest voor de vloer of de meubelen, één van de twee moet effen zijn. Ook hiermee zorg je weer voor contrast tussen de vloer en de meubels.

Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een effen houtvloer, kun je een wat gewaagdere ‘drukkere’ houtsoort voor je meubels uitkiezen. Vervolgens trek je die lijn dan door in andere meubels zoals de eetkamertafel of het dressoir. Zo weet je zeker dat het geheel bij elkaar past.

Op bovenstaande afbeelding is te zien dat de vloer wat meer effen is dan de meubels. In de meubels is juist structuur en kleurverschil te zien. Dit zorgt ervoor dat de meubels mooi afsteken van de houten vloer.

Advies nodig om hout op hout te combineren?

Wood, holz of hout. Hoe je het ook noemt, wanneer je voor een interieur op zoek gaat, kom je er haast niet meer onderuit. Met houten meubels op een houte vloer creëer je een natuurlijke warme uitstraling van je interieur.

Hulp nodig om houten meubels op een houten vloer te combineren? Loop eens binnen bij onze showroom. Wij helpen je graag met persoonlijk advies.

Of bekijk online onze teak, mango en eiken meubelen.