Hoe richt je een Scandinavisch industrieel interieur in? [5 tips]


Het populaire woonmagazine vtwonen staat er vol mee: het Scandinavisch interieur. Overgewaaid van onze noorderburen zien we steeds vaker een strak en rustig interieur terugkomen. En dat is helemaal niet gek, een Scandinavisch interieur past bij ieder type woning en zorgt bij velen voor een bijna zen-achtig gevoel. Maar wat is nu eigenlijk een Scandinavisch interieur en hoe kun jij dit zelf creëren?

Scandinavisch interieur

Een Scandinavisch interieur wordt gekenmerkt door lichte kleuren, relatief veel lichtinval, minimalisme en strakke lijnen. Buiten dat een Scandinavisch interieur je concentratie en motivatie zou verhogen, is het ook een perfecte manier om je woonkamer of slaapkamer groter te laten lijken. In deze blog geven we je vijf tips waarmee jij jouw huis kunt inrichten tot een waar Scandinavisch walhalla.

Tip 1: Kleurgebruik

Kleurkeuze is key wanneer je jouw interieur op Scandinavische wijze wil inrichten. Kies bij een Scandinavisch interieur altijd voor lichte, effen kleuren. Dit om ervoor te zorgen dat een ruimte rustig oogt en dat er harmonie ontstaat. Een paar kleuren die goed passen bij een Scandinavisch interieur zijn: (licht)grijs, (licht)blauw, ecru, zand of wit. Je kunt ook een natuurlijke look nastreven, hiervoor zijn de kleuren beige, (licht)terra en taupe geschikt.

Naast het kiezen van bepaalde kleuren, kun je ook met de stofkeuze ver komen. Stofsoorten zoals linnen, katoen of geweven stof worden vaak gekozen. Deze stofsoorten zijn natuurlijk en rustig en ogen daardoor heel sereen. Stoffen die je beter kunt vermijden zijn: ribstof, pluche en velours. Deze worden vaak als te druk gezien.

Tip 2: Light, light baby

Natuurlijk, aan je ramen kun je niet heel veel veranderen, maar misschien wel aan de manier waarop het licht binnenvalt. Lichtinval is namelijk een belangrijke factor van een Scandinavisch interieur. Het juiste licht, gecombineerd met lichte, effen stoffen, zorgt voor een rustige en vredige uitstraling. Bovendien zorgt lichtinval ervoor dat de lichte meubels en accessoires meer opvallen, zonlicht weerkaatst namelijk.

Maar hoe creëer je nu meer lichtinval? Dit zou je kunnen doen je raamdecoratie nog eens te bekijken. Heb je bijvoorbeeld jaloezieën, raamstickers of dikke, zware gordijnen voor het raam hangen? Dan heb je automatisch minder licht in je huis. Kies in plaats daarvan liever voor lichte overgordijnen, vitrages of jaloezieën die niet het hele raam beslaan of al het licht verduisteren. Ook bij het uitzoeken van raamdecoratie kun je tip 1 meenemen: ga voor lichte kleuren in natuurlijk aanvoelende stoffen.

Tip 3: Natuurlijke materialen

Natuurlijke producten en materialen zorgen voor een klassieke uitstraling. Door de natuur in huis te halen, oogt je huis vriendelijk en harmonieus. Denk bij natuurlijke materialen aan bijvoorbeeld hout, katoen en klei. Producten van deze natuurlijke grondstoffen kun je in plaats van kunststof producten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan eiken tafels en meubels. Bovendien zijn natuurlijke materialen ook beter voor het milieu!

Eikenhouten Tafel Recht Dun

Tip 4: Go for steel!

Het Scandinavisch interieur als woonstijl gaat al langer mee, maar de laatste jaren is hier een extra dimensie aan toegevoegd: de industriële look. Bij de strakke vormen en lijnen, effen bekleding en het vele licht zorgt het donkere en harde karakter van staal voor net dat beetje contrast.

Bovendien kenmerken strakke lijnen een Scandinavisch product. En hoe breng je nou beter strakke lijnen aan dan door middel van stalen details? Ga bijvoorbeeld voor een stalen barkruk in de keuken of kies voor de woonkamer een boomstamtafel met stalen poten en stalen eetkamerstoelen.

Eiken Boomblad Edge 6 cm

Tip 5: Minimalize

De belangrijkste tip die we ten slotte kunnen geven is minimaliseren. Een Scandinavisch interieur staat of valt met de aanwezigheid van (te) veel items. Ga bijvoorbeeld liever voor één grote vaas dan voor drie losse vazen op je bijzettafel. Bij een Scandinavische look kun je beter niet losgaan met kussens, kaarsen en andere decoratie. Houd het simpel is de belangrijkste boodschap. Begin met schrappen in je woonkamer, hier kom je vaak het meest, dus hier zul je ook het snelst resultaat zien. Buiten dat minimaliseren zorgt voor een opgeruimd huis, zorgt het ook voor een opgeruimd hoofd, win-win dus!

Hopelijk kun je met bovenstaande tips uit de voeten om in jouw huis een begin te maken met een Scandinavisch interieur. Bij Wiegers XL vind je verschillende meubelen in typische Scandinavische kleuren, tinten en stoffen. Ook voor accessoires ben je bij Wiegers XL op het juiste adres. Neem eens een kijkje in onze webshop of kom eens langs in onze grote showroom in Asten (Noord-Brabant).

Tot snel!