Hoe bescherm ik mijn meubels tegen katten?


Voor degenen met een kat in huis is het waarschijnlijk een herkenbare situatie: je hebt een mooie nieuwe bank in de woonkamer staan en voor je het weet zet de kat hier haar klauwen in. Dit is iets wat je het liefst wilt voorkomen, zodat je meubels gewoon zoals nieuw blijven. In deze blog geven wij je tips om je meubels te beschermen tegen de schade die katten kunnen veroorzaken.

Alvorens wij je tips geven om je meubelen te beschermen tegen katten, willen wij je op het hart drukken dat je krabgedrag van katten niet kunt afleren. Katten moeten kunnen krabben, het hoort bij hun natuurlijke gedrag. Door te krabben geven ze hun geurtjes af om hun territorium af te bakenen.

Tips om het krabgedrag aan te passen

Krabgedrag afleren is dus geen oplossing om je meubels te beschermen. Wat je wel kunt doen is het krabgedrag van je kat aanpassen. Dit kun je doen met behulp van onderstaande tips.

1. Bied je kat een goed alternatief om te krabben en te liggen

Katten zitten en liggen graag op een hoge comfortabele plek. Bij veel mensen is de rugleuning van de bank het hoogste, comfortabelste plekje in huis voor de kat. Met een krabpaal die hoger reikt dan de rugleuning van de bank, bied je de kat een goed alternatief. Train de kat ook om deze krabpaal te gebruiken, bijvoorbeeld door er snoepjes neer te leggen.

2. Zet de krabpaal op de juiste plek

Mocht de kat aan de bank krabben in plaats van aan de krabpaal, dan staat de paal niet op een goede plek. Vaak helpt het om tijdelijk de krabpaal tegen de bank te zetten en deze langzaam aan weer naar een plek te schuiven als de kat gebruik maakt van de krabpaal. Beloon hem met je stem, als hij gebruik maakt van de krabpaal. We zijn geneigd de krabpaal in een hoek van de kamer te zetten, maar vooral op looproutes wil de kat zijn of haar geurtje achterlaten.

3. Laat merken dat krabben aan meubelstukken niet mag

Dit kun je doen door je stem kort te verheffen of door hem af te leiden met zijn eigen speelgoed. Let op dat je niet te hevig je stem verheft. Dit kan er juist voor zorgen dat de kat nog meer ongewenst gedrag gaat vertonen. Wij adviseren je om een kort, maar hard geluid te maken door te klappen met je handen. Ook kun je een plantensproeier gebruiken om de kat te laten merken dat krabben niet mag.

4. Zorg voor voldoende speeltjes

Veel katten krabben ook omdat ze het gewoon “leuk” vinden of omdat ze op die manier aandacht krijgen. Bied je kat voldoende andere speeltjes aan en geef ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om naar buiten te kunnen wanneer de kat zich binnen verveeld.

Tips om je meubels onaantrekkelijk te maken voor je kat

Hoe bescherm ik mijn meubels tegen katten

Andersom is het ook aan te raden om je meubels minder aantrekkelijk te maken voor de kat om mee te spelen. Hieronder enkele tips om dit voor elkaar te krijgen.

Laat je kat niet te lang alleen

Verder is ons advies om je kat niet te lang alleen thuis te laten. Dan slaat de verveling voor de kat toe, wat leidt tot stress en krabgedrag. In de vakantieperiode kunnen wellicht vrienden of familie op uw kat passen, maar je kunt er ook voor kiezen om je kat naar een kattenhotel te brengen. 

Geschikte meubels voor katteneigenaars

Tot slot is het aan te raden om meubels in huis te hebben die geschikt zijn voor een woning met katten. Massief houten meubels en meubels gemaakt van melanine (Lamulux) kunnen meer hebben en laten zich makkelijker bijwerken na schades dan gefineerde meubelen. Bekijk onze Lamulux meubelen of teakhouten meubelen, die wel tegen een stootje kunnen. Verder kun je je meubels preventief behandelen tegen vlekken die je kat kan veroorzaken. Dit kan met vlekkensprays en crèmes, die makkelijk verkrijgbaar zijn in onze webshop. Bijvoorbeeld de productlijn van All in House is uitermate geschikt om je meubels te beschermen.

Deze blog is in samenwerking met Kattenhotel Catz gemaakt.