Eiken tafel behandelen voor buiten, hoe doe je dat?


Eikenhout is een populaire houtsoort in Nederland. Het is elegant, bevat een subtiele nerf en past qua kleur bij iedere interieurstijl. Hoewel eikenhout voornamelijk voor binnenmeubelen gebruikt wordt, kan het ook als tuinmeubilair dienen. Hoe je je eikenhouten buitenmeubelen het best behandeld, schoonmaakt en beschermt, lees je in deze blog.

Eikenhout behandelen voor buiten

Het is verstandig om je eikenhouten tafel, stoel of bank te behandelen alvorens je hem buiten zet. Doordat je het eikenhout behandelt, is het beter bestand tegen weer en wind, maar ook behoudt de tafel zo langer zijn eigen kleur. De twee meest gebruikte manieren om eikenhout te behandelen, zijn beitsen en oliën.

Beitsen

Beits beschermt de kleur van het hout. Wij van Wiegers XL raden wij je aan om voor een transparante beits te kiezen. Eikenhout heeft van nature een mooie kleur en op deze manier behoud je deze natuurlijke kleur. In de meeste beitsen zit een uv-filter (tip: controleer dit bij de aankoop) en zorgt er daardoor voor dat het hout veel minder snel flets wordt. Zonlicht is namelijk de grootste vijand van een eikenhouten buitenmeubel. Bijkomend voordeel: wanneer een eikenhouten meubelstuk behandeld is met beits, is de kans klein dat er schimmel of andere vochtplekken op komen.

Oliën

Eikenhout kan ook beschermd worden met behulp van een olie. Een olie is gezien de uv-bescherming iets minder sterk dan een beits, maar een olie kan wel voor een diepere natuurlijke kleur zorgen.

Jaarlijks behandelen

Voor beide behandelmethoden geldt dat dit vaker (jaarlijks) herhaald moet worden. Voor een optimale bescherming van je eikenhouten buitenmeubels maak je ze aan het begin van het jaar schoon en beits of olie je ze daarna opnieuw. Als je benieuwd bent hoe je je eikenhouten meubels het beste kunt schoonmaken, lees dan even door!

Tip! Controleer bij de aanbrengen van het behandel product altijd of je het resultaat mooi vindt. Dit doe je door bijvoorbeeld de beits eerst aan de onderkant van het tafelblad aan te brengen en even een paar uur te wachten. Zo weet je zeker dat de tafel de kleur krijgt die jij mooi vindt, het kan namelijk zijn dat het huis verkleurt door het aanbrengen van het product.

Schoonmaken

Mocht je de luxe hebben dat je je eikenhouten tafel droog kunt opbergen dan raden we dit zeker aan. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het verstandig om aan het begin van de lente op een zonnige dag even aan de slag te gaan met een emmertje met sop en/of een nieuwe laag beits of olie.

Stap 1 is dus het schoonmaken. Dit kun je gemakkelijk doen met een mengsel van soda en water. Gebruik hiervoor ongeveer 250 gram soda per emmer, heet water en een borsteltje. Alles gepoetst? Spoel het oppervlak dan goed af, zodat alle sodaresten weg zijn. Door de reinigende werking van soda valt de oude olie van de bovenste laag hout af en hierdoor wordt je meubelstuk goed schoon.

Daarna herhaal je deze handeling met een sopje van warm water en mild reinigingsmiddel. Zorg dat je het hele oppervlak gehad hebt. Hiermee haal je de oude olie (van de bovenste laag hout) van de tafel af en eventuele achtergebleven sodaresten. Vervolgens kun je de tafel licht opschuren en met een nieuwe beits of olie beschermen.

Heb je vragen over het behandelen van jouw eikenhouten tafel? Kom eens langs in onze showroom of bel, mail of chat met ons. Wiegers XL is zeven dagen per week geopend!