Best of both worlds: een botanisch industrieel interieur


Ben jij fan van een natuurlijk interieur dat tegelijkertijd heel stoer is? Dan is het botanische industriële interieur een woonstijl die waarschijnlijk goed bij je past. Een industrieel botanisch interieur wordt gekenmerkt door natuurlijke elementen uit de botanische woonstijl die je mixt met het gevoel van een industrieel interieur. Na het lezen van dit blog kun je zelf een industrieel en botanisch interieur realiseren. Veel plezier!

Kenmerken van een botanisch interieur

Wat zijn de kenmerken van een botanisch interieur? Een botanisch interieur = planten en natuurlijke materialen. Naast het botanische interieur passen planten natuurlijk bij veel soorten inrichtingen. Maar als je de voorkeur hebt voor een stoerder interieur, is een combinatie van botanisch en industrieel een geweldige optie.

Kenmerken van een industrieel interieur

En wat zijn de kenmerken van een industrieel interieur? Een industriële interieurstijl herken je aan robuuste materialen en donkere tinten. Zoals houten meubels met zwarte accenten van staal. Het is stoer en sfeervol.

Tip 1: planten, planten en nog meer planten

Als je aan een botanisch interieur denkt, dan denk je aan planten. Planten kunnen dus niet ontbreken binnen deze gemixte interieurstijl. Door verschillende planten in verschillende tinten groen, met bladeren en verschillende hoogtes te combineren kun je je eigen urban jungle creëren. Tip: de stoeren gatenplant is een onmisbare plant voor ieder industrieel botanisch interieur.

Tip 2: combineer verschillende kleuren groen voor een frisse look

De kleur van de muur geeft je interieur direct een bepaald gevoel. Naast planten is groen een mooie basis voor een botanisch interieur. Ons advies: ga voor groen op de wand! De natuurlijke kleur groen past uitstekend bij een botanisch interieur. Maar groene accenten staan ook hartstikke mooi bij de veelal houten en zwarte elementen uit een industrieel interieur. Door verschillende tinten groen te combineren of te kiezen voor een basiskleur groen kun je het botanische gevoel in de basis van je interieur creëren. Naast groen zijn andere basistinten ook mooi bij beide woonstijlen. Gebruik rustige kleuren, te felle kleuren passen niet bij een industriële en botanische inrichting.

Tip 3: gebruik de juiste materialen

De materialen die je gebruikt geven ook het gewenste karakter weer. Natuurlijke materialen passen perfect bij het botanische interieur en daardoor onderscheiden deze woonstijlen zich van bijvoorbeeld de klassieke woonstijl. Doorleefde materialen als een oude houten vloer of vintage meubels passen goed bij het gevoel. Gaan vloeren een stapje te ver? Kijk dan naar woonaccessoires die je woonkamer direct het gewenste karakter geven. Voor beide woonstijlen geldt: met natuurlijke materialen zit je altijd goed. Kies bijvoorbeeld voor unieke meubels als een cognac bank van leer voor dat stoere industriële gevoel. Bij een botanisch interieur zullen natuurproducten als rotan, riet en botanische prints perfect passen. Dit kun je eenvoudig toepassen door de planten bijvoorbeeld niet in potten, maar rotan manden te zetten. Of kies voor kussens of botanische woonaccessoires in de woonkamer gemaakt van natuurproducten en natuurlijke materialen. Wissel de materialen genoeg af zodat het niet saai en eentonig wordt. Let wel op de balans.

Tip 4: Bewaar de balans

Om te voorkomen dat het interieur niet meer lijkt op een botanische woonkamer met een tintje industrieel of andersom is de balans waarschijnlijk verdwenen. Wat helpt om de balans te behouden is om te kiezen voor één of twee eyecatchers. Bijvoorbeeld de cognac bank en groene muur. Daarbij kun je het interieur compleet maken door accessoires uit beide stijlen te combineren. Het voordeel is ook dat je hierdoor kunt afwisselen. Wil je na een tijdje toch meer richting de botanische stijl? Dan haal je wat industriële accessoires weg. En andersom. Denk aan echte planten in rieten manden in een open kast van zwart metaal. Het beste advies blijft natuurlijk: kies waar jouw persoonlijke voorkeur naar uit gaat. Niets is fout.

Tip 5: Maak een moodboard

Ga je aan de slag met een botanisch industrieel interieur? Maak dan een moodboard. Er is allerlei inspiratie te vinden over botanisch wonen, botanische meubels en de algemene botanische sfeer. Hetzelfde geldt voor het industriële interieur. Door de twee te combineren zul je zien dat je snel een speels effect krijgt die uitstekend past bij zowel de industriële of botanische stijl. Laat je inspireren.