Afmetingen eettafel: een overzicht van alle opties


Het vinden van de juiste eetkamertafel kan lastig zijn. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op je keuze. Een aantal voorbeelden: Hoeveel mensen zitten er dagelijks aan de tafel? Hoeveel ruimte is er beschikbaar?

In deze blog geven we je enkele tips voor het uitzoeken van een tafelmodel dat het beste binnen jouw ruimte past. Ook lees je meer over het aantal stoelen die je onder iedere maat tafel kwijt kunt.

Meet de beschikbare ruimte goed op

De beschikbare ruimte is één van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe eettafel. Het is namelijk wel zo prettig wanneer je nog om de tafel en stoelen heen kunt lopen.

Zorg er daarom voor dat je de ruimte goed opmeet vóórdat je een nieuwe tafel aanschaft. Om een keuken- of eetkamerstoel zonder problemen naar voor of achter te kunnen schuiven raden we aan om hier tenminste 80 centimeter voor vrij te houden. Op deze manier hoeft degene die wil gaan zitten geen lenige trucjes uit te voeren om in de stoel te gaan zitten.

Denk na over het aantal zitplaatsen

Een ander punt om over na te denken is het aantal zitplaatsen dat je nodig hebt. Wil je dat iedereen aan de lange kant van de tafel zit? Of mogen/kunnen er ook mensen aan de kopse kant(en) zitten?

Neem ook de grootte van het huishouden mee in je overweging. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of het gezin in de nabije toekomst eventueel nog gaat uitbreiden.

Verder is het natuurlijk belangrijk om de stoelen ver genoeg uit elkaar te zetten, zodat iedereen op een comfortabele manier naast elkaar kan zitten. Als richtlijn raden wij hiervoor aan om 5 centimeter bij de totale breedte van een stoel op te tellen. Op deze manier raken de ellebogen elkaar niet aan.

Rechthoekige eettafel modellen

De meest gekochte vorm eettafel blijft een rechthoekig model. Binnen het rechthoekig model zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. De tafels variëren van 120 bij 80 centimeter tot 300 bij 100 of 110 centimeter.

Aantal stoelen aan een rechthoekige tafel

Ook niet geheel onbelangrijk is het aantal stoelen die onder jouw toekomstige rechthoekige tafel passen. Hieronder een tabel met de lengte van de tafel en het aantal personen dat er aan de tafel kan zitten. Let op: In onderstaand overzicht zijn de kopse kanten van de tafel meegerekend.

Lengte van de tafelAantal personen
80 cm2 personen
120 cm4 personen
140 cm4 personen
160 cm4 tot 6 personen
180 cm6 tot 8 personen
200 cm8 personen
220 cm8 tot 10 personen
240 cm10 personen
260 cm10 tot 12 personen
280 cm12 personen
300 cm12 personen


Bron: De Tafelfabriek

Een ronde eettafel

Wat we steeds vaker in interieurs terug zien komen zijn ronde eettafels. Ronde tafels zijn ideaal voor gezellige gesprekken en borrels. Dit tafelmodel past erg goed in een aanbouw of erker.

Voor ronde tafels geldt dat ze verkrijgbaar zijn vanaf 120 centimeter doorsnee en lopen op tot 150 centimeter doorsnee.

Aantal stoelen aan een ronde tafel

Het aantal personen dat aan een ronde tafel kan zitten is natuurlijk verschillend per soort stoel en afhankelijk van de grootte van de tafel. Hieronder een handige tabel waarmee je kunt schatten hoeveel personen er aan je tafel passen.

Diameter van de tafelAantal personen
100 cm3 personen
110 cm4 personen
120 cm4 personen
130 cm4 tot 5 personen
140 cm5 tot 6 personen
150 cm6 tot 7 personen


Bron: Tafels99

Go oval! Kies voor een ovalen eettafel

Momenteel helemaal hip zijn ovalen eettafels. De lengte van de tafel geeft een ruimtelijke uitstraling en praktisch leveren de afgeronde hoeken ook extra ruimte op.

Ovalen tafels zijn verkrijgbaar vanaf 200 centimeter bij 90 centimeter en gaan tot 240 centimeter bij 110 centimeter.

Wist je trouwens dat je bij een ovalen tafel ook kunt kiezen tussen verschillende onderstellen? Onze favoriet is het spinmodel. Hierbij lijkt het alsof de tafel zweeft, terwijl hij wordt gedragen door een stoer metalen onderstel. Super handig, want hierdoor zitten er geen poten in de weg en passen er waarschijnlijk veel stoelen onder!

Advies nodig voor de afmetingen van je eettafel?

Bij Wiegers XL vind je eettafels in alle soorten en maten. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of hulp nodig? Wij geven je graag tips en persoonlijk advies over de juiste afmeting van jouw tafel en stoelen.

Neem gerust contact op met onze klantenservice door te bellen naar 0493-670910

Tip: bekijk ook onze andere blogs voor meer wooninspiratie!