7 tips om een vitrinekast in te richten


Vitrinekasten zijn er in alle soorten en maten en zijn een leuke toevoeging aan ieder interieur. Toch kan het soms lastig zijn om te bedenken hoe je een vitrinekast moet inrichten. En wat zet je dan in een vitrinekast?  In deze blog geven we je zeven tips over hoe je dit het best aan kunt pakken.

Tip 1 – De aanschaf

Heb je nog geen vitrinekast of twijfel je over de aanschaf van een vitrinekast? Ga voor een kast die past bij de rest van je interieur of eentje die in ieder geval groot genoeg is voor al je spullen. De spullen die je vervolgens gebruikt voor het inrichten van de vitrinekast moet daar natuurlijk wel op aansluiten.

Inspiratie nodig voor een vitrinekast? Bij Wiegers XL vind je verschillende soorten vitrinekasten die passen in ieder interieur. Ga bijvoorbeeld voor een landelijke teakhouten vitrinekast of voor een stoere industriële vitrinekast.

Tip 2 – De functie

Staat jouw vitrinekast in de keuken of in de woonkamer? De plaats van een vitrinekast bepaalt grotendeels de inhoud van deze kast. Staat je vitrinekast bijvoorbeeld in de keuken, dan is het leuk om de vitrinekast in te richten met borden en glazen. In de woonkamer kun je dan weer kiezen om de vitrinekast in te richten met boeken of bijpassende accessoires.

Bedenk altijd wat je wil tentoonstellen. Kies bijvoorbeeld de spullen die je het mooist vindt of die je het leukst bij de rest vindt passen en gebruik deze tijdens het inrichten van de vitrinekast.

Tip 3 – Groeperen

Dan heb je eindelijk al je leuke items bij elkaar verzameld en dan ziet het er ineens uit als een rommeltje! Dit wil je natuurlijk niet, daarom is het sleutelwoord bij het inrichten van een vitrinekast: groeperen. Zorg dat de juiste spulletjes bij elkaar staan en laat genoeg ruimte tussen de clusters aan spullen.

Maak de kast helemaal leeg en zet de spullen ernaast. Zet iedere denkbare indeling in de kast en maak vervolgens een foto. Daarna kun je terugkijken welke opstelling je het leukst vond.

Tip 4 – De kleuren

Om eenheid te creëren met het huidige interieur is het aan te raden om tijdens het inrichten van de vitrinekast rekening te houden met verschillende kleuren en thema’s. Het mooiste is om de spullen die in je kast zet in één kleur of thema te houden. Hierdoor lijkt het één geheel en is je vitrinekast echt een eyecatcher.

Heb je nog inspiratie nodig? Ga bijvoorbeeld het thema ‘beachy’, door de vitrinekast in te richten met glazen potjes, schelpen, scheepstouwen en andere leuke accessoires. Een ander leuk idee is om alleen zwarte en/of witte spullen in de kast te zetten.

Tip 5 – Houd het rustig

Een handigheidje aan vitrinekasten is dat de meeste varianten zowel dichte als open kastjes hebben. Dit betekent dat je ‘rommelige’ spullen, zoals papieren en kaarten, uit het zicht kunt leggen. De meer hippe of trendy spullen zet je vervolgens in de open vakken of achter glas. Hierdoor oogt de kast rustig.

Tip 6 – Gebruik de ruimte

Niet alleen de ruimte in de vitrinekast is belangrijk bij de inrichting ervan. Ook de ruimte naast en op de kast kun je tijdens het inrichten gebruiken voor het creëren van één geheel. Denk bijvoorbeeld aan grote vazen aan de zijkant of juist subtiele accessoires om de nadruk te leggen op de kast zelf.

#inspiratie: Je kunt ook een leuke hangplant op je vitrinekast zetten, hierdoor vallen de bladeren als een soort van regen naar beneden. Dit geeft een speels effect.

Tip 7 – Aanschouw en geniet

Heb je overal aan gedacht? Staan je favoriete spulletjes op een prominente plek en heb je gedacht aan groeperen? Doe dan een stapje terug en aanschouw je creatie. Het werk is klaar, dus dan is het nu tijd voor een kop thee op de bank!

Ben je na het lezen van dit blog nog niet klaar met wooninspiratie? Kijk dan even naar onze andere blogs of bezoek onze showroom in Asten. Wiegers XL is dé specialist in teak meubelen, mangohouten meubelen en eiken meubelen. Wij zijn zeven dagen per week geopend!