Welk vloerkleed moet ik kiezen? En hoe leg je een vloerkleed bij de bank?


Een vloerkleed geeft meteen een warme uitstraling aan elk interieur. Maar hoe kies je het juiste vloerkleed dat bij jouw woonstijl past? In dit blog geven we je wat richtlijnen en tips voor het uitkiezen van je perfecte vloerkleed. En er zijn veel redenen om te kiezen voor een vloerkleed of karpet maar natuurlijk is het belangrijkste dat je het vloerkleed mooi vindt.

Waarom kiezen voor een vloerkleed?

Je kunt een vloerkleed neerleggen als blikvanger in je interieur, maar een vloerkleed is ook super functioneel. Na het lezen van dit blog weet jij waarom je moet kiezen voor een vloerkleed. Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje:

Een vloerkleed geeft extra sfeer in elke woonstijl

Een vloerkleed brengt sfeer in elk interieur. Voor elke stijl en elke smaak is er een geschikt vloerkleed te vinden. De woonkamer is natuurlijk de meest standaard ruimte voor een vloerkleed. Maar ook in de keuken, slaapkamer of hal kan een vloerkleed zorgen voor extra sfeergevoel.

Een vloerkleed voorkomt koude voeten

Met een vloerkleed kijk je nooit meer op van koude voeten. Je zit voortaan met warme voeten op de bank of stapt nooit meer met je verkeerde been uit bed doordat je koude voeten krijgt.

Een vloerkleed als zachte ondergrond

Met een vloerkleed ben je gegarandeerd van een zachte bodem. Dat is fijn als je op de bank zit of je bed uit stapt. Daarnaast is een zachte ondergrond ideaal voor kleine kinderen om lekker op te spelen. Het voorkomt ook dat ze het koud krijgen als ze op de grond spelen.

Met een vloerkleed creëer je één geheel

Eenheid creëren in de ruimte? Een ander kenmerk van een vloerkleed is dat je eenvoudig meubels met elkaar kunt verbinden. Je voorkomt eilandjes van meubels. Alles wat rondom het vloerkleed staat hoort bij elkaar. Heb je te maken met een andere indeling van de ruimte, probeer dan eens meerdere kleden te overlappen waardoor je alle losse elementen in de ruimte kunt samentrekken. Eenheid in je ruimte met een vloerkleed, zo eenvoudig kan het zijn.

Een vloerkleed werkt geluidsdempend

Een ander groot voordeel van een vloerkleed is dat het de akoestiek kan verbeteren. Hier geldt wel: hoe dikker het vloerkleed, des te groter het effect.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een vloerkleed?

In eerste instantie lijkt het kiezen van een vloerkleed relatief eenvoudig. Maar, als je een nieuw vloerkleed gaat kiezen zijn er een aantal keuzes die gemaakt moeten worden.

Bepaal de functie van het vloerkleed: waar wil je het vloerkleed neerleggen?

Voordat je vloerkleden kunt vergelijken en bekijken is het goed om te bepalen waar je het vloerkleed gaat neerleggen. De ruimte waarin het vloerkleed komt zal de grootste invloed hebben op je keuze. Voor een woonkamer kies je waarschijnlijk voor een ander kleed dan wanneer de ruimte waarin het vloerkleed komt de keuken of babykamer is. Hou de sfeer van de toekomstige ruimte dus altijd in je achterhoofd bij het kiezen van een vloerkleed.

Een vloerkleed kiezen voor de woonkamer

Zoals we inmiddels weten werkt een vloerkleed voor het creëren van eenheid in een ruimte. Dus hoe doe je dat in je woonkamer?

Hoe leg je een vloerkleed neer onder de bank in je woonkamer?

Zet de voorpoten van je meubels gedeeltelijk op het vloerkleed, minimaal de voorpoten. Bij een bank mag het kleed er zelfs voor 1/3 onder liggen. Zo maak je visueel een eenheid tussen je bank en de rest van de meubels in je woonkamer. Bedenk welk gevoel het kleed moet geven. Een groot kleed voelt luxueus, een klein kleed werkt knus. Bedenk ook of je gaat voor een strakke opstelling waarbij je de rechte vorm in de ruimte volgt, of voor een los effect waarbij het vloerkleed niet perfect is uitgelijnd. In sommige ruimtes kan het juist goed werken om het kleed asymmetrisch neer te leggen: laat links meer kleed uitsteken, dan rechts, of andersom.

Hoe leg je een vloerkleed neer voor de bank in je woonkamer?

Het is ook mogelijk om het vloerkleed juist voor de bank te leggen en niet eronder. Dit is een goede optie als je zoekt naar een knus effect of een luchtig gevoel. Kies dan voor een kleiner vloerkleed waar je al je meubels omheen kunt plaatsen. Maar, kies niet voor een te klein kleed, dat maakt de ruimte optisch kleiner.

Een vloerkleed kiezen voor de slaapkamer

Ook in de slaapkamer zie je steeds vaker een vloerkleed. Dat is niet zomaar, het is lekker om ’s ochtends warme voeten te houden door het vloerkleed langs of onder je bed. Ook is het een mooi alternatief op vloerbedekking of tapijt. Maar hoe leg je een vloerkleed neer in je slaapkamer, wij geven je de tips:

Hoe leg je een vloerkleed in je slaapkamer?

Je ziet het vaak in hotels. Een groot vloerkleed dat doorloopt onder het hele bed. Door het vloerkleed royaal uit te laten steken oogt dit luxe en sfeervol en een goed eindruk. Staat je bed midden in de ruimte?Leg het vloerkleed dan onder het bed, zodat het aan alle kanten een stuk uitsteekt. Staat je bed met een kant tegen de wand of muur? Een goede tip is dan om het vloerkleed gedeeltelijk onder het bed uit te laten steken. Laat het hoofdeind vrij en trek het vloerkleed naar achteren, zodat een stuk uitloopt bij het voeteneind van je bed. Het kan ook mooi staan om aan beide zijkanten van het bed voor een kleiner kleed te kiezen. 2 ronde vloerkleden, rechthoekige vloerkleden of lopers werken hier het beste voor. Voordeel is dat deze optie budgetvriendelijker is dan een groot vloerkleed of tapijt. Waar je ook voor kiest, je slaapkamer krijgt gegarandeerd meer sfeer.

Een vloerkleed kiezen voor de baby- of kinderkamer

Ook in de baby- of kinderkamer kan een vloerkleed van toegevoegde waard zijn. Een vloerkleed geeft sfeer en is zacht aan de voetjes van je kindje, of die van jezelf als je er ’s nachts uit moet. Ook als je kindje veel op de kinderkamer speelt is het ideaal. Lekker zacht en warm voor je kindje én geluidsdempend/kraswerend voor het speelgoed dat op de grond valt of gebruikt wordt.

Een vloerkleed kiezen voor in de keuken of eetkamer

Je ziet het niet zo vaak als een vloerkleed in de woonkamer of slaapkamer, maar een vloerkleed in de keuken is helemaal van nu! Dus, ook in de keuken of eetkamer kan een vloerkleed mooi staan. Ook hier zorgt een kleed voor eenheid en een echt ziteiland. In de keuken of eetkamer is het risico op vlekken en vuil groter en wordt het kleed sneller vies, hou hier rekening mee in de keuze van het materiaal van het kleed. Later in het blog gaan we hier dieper op in.

Hoe leg je een vloerkleed in je eetkamer?

Als je kiest voor een vloerkleed in de eetkamer of onder je eetkamertafel zorg er dan voor dat het vloerkleed minstens 60-70 centimeter groter is dan het tafelblad en/of de achterkant van de aangeschoven eetkamerstoelen. Zo voorkom je dat je niet goed kunt schuiven met je eetkamerstoel. Het is vervelend als de stoel blijft haken bij het aanschuiven of wegschuiven van de tafel. Ook het materiaal speelt hierbij een grote rol. Eetkamerstoelen blijven sneller haken in een hoogpolig kleed. Eetkamerstoelen op wielen zijn beter geschikt voor hoogpolige kleden.

Hoe leg je een vloerkleed in je keuken?

Maar ook in de keuken, voor de kastjes, wasbak en de kookplaat kan een vloerkleed mooi staan. Een bijkomend voordeel is dat een vloerkleed op deze plek spetters en vuil van het koken opvangt. Een vloerkleed in de keuken beschermt je vloer tegen vet en slijtage. Zorg er goed voor dat het vloerkleed stevig ligt en het niet wegschuift of je er achter blijft haken met je voet.

Welk formaat vloerkleed kiezen?

Meet de ruimte waar je het vloerkleed gaat neerleggen altijd goed op. Het is makkelijk om je te vergissen in het juiste formaat vloerkleed. Maar hoe bepaal je de juiste afmetingen voor je vloerkleed?

Vuistregel: Als je het vloerkleed onder objecten/meubels in de woon- of slaapkamer gaat plaatsen is het mooi om het vloerkleed aan beide kanten ongeveer 30 centimeter breder te maken dan het object/meubel. Voor een eettafel of bed is dit 60-70 centimeter.

Vuistregel: Als je het vloerkleed voor objecten of meubels gaat plaatsen ga je uit van een marge van 5 centimeter tussen het vloerkleed en het object of meubel.

De breedte van het vloerkleed bepalen

Zeker weten dat het formaat van het vloerkleed juist is?

Zeker weten dat het formaat van het vloerkleed juist is? Maak het visueel. Ga aan de slag met papier of tape. Werk het vloerkleed uit op ware grootte en bepaal of de afmetingen naar wens zijn. Veel vloerkleden komen in standaard maten, ga dan voor de afmetingen die het dichtst in de buurt komt van je berekening of ga voor een maatwerk vloerkleed.

Een groot vloerkleed kiezen

Een groot kleed geeft een royaal en luxueus gevoel. Past deze sfeer helemaal bij jouw interieur of ruimte? Ga dan voor een groot vloerkleed. Gebruik bovenstaande vuistregels om de juiste grootte voor jouw grote vloerkleed te bepalen.

Een kleiner vloerkleed kiezen

In een kleinere ruimte of kleine woonkamer is het goed om te voorkomen dat het kleed de hele vloer bedekt. Kies dus niet voor een te groot vloerkleed maar pas het formaat, de ruimte en de meubels aan elkaar aan. Gebruik bovenstaande vuistregels om de juiste grootte voor jouw kleinere vloerkleed te bepalen.

Welke vorm vloerkleed werkt het best bij je interieur?

Er zijn veel verschillende opties als het aankomt op de vorm van je vloerkleed. Ga je voor rond, ovaal, vierkant, rechthoekig, organisch of is een loper meer geschikt? Een tip voor de eetkamer: match de vorm van de eettafel met het vloerkleed. Een ronde eettafel op een rond vloerkleed, of een rechthoekig kleed bij een rechthoekige tafel. Een aantal kenmerken van elke vorm:

Een rechthoekig vloerkleed kiezen

Een rechthoekig vloerkleed is wellicht de meest gekozen vorm. Een rechthoekig kleed zorgt voor evenwicht en rust en staat mooi in een rechthoekige ruimte.

Een vierkant vloerkleed kiezen

Een vierkant vloerkleed is vergelijkbaar aan het rechthoekige kleed. Door de rechte lijnen zorgt ook dit vloerkled voor evenwicht. Een vierkant kleed is geschikt voor kleinere woonruimtes zoals een badkamer, hal of kinderkamer.

Een rond vloerkleed kiezen

Een trend van de laatste tijd: ronde vloerkleden. De ronde vorm doorbreekt een ruimte. Ook staat een rond vloerkleed extra zacht. Het is eens wat anders dan een standaard rechthoekig of vierkant kleed. Dankzij de speelsheid van een rond kleed, stat dit type kleed extra mooi op een baby- of kinderkamer.

Kiezen voor een loper

Een loper komt het best to zijn recht in smalle of lange ruimtes. Bijvoorbeeld de keuken, hal of naast het bed. Kies dus voor een loper wanneer je te maken hebt met een smalle ruimte die wel wat sfeer kan gebruiken.

Een organisch vloerkleed kiezen

Een organisch vloerkleed kan een mooi contrast geven met de ruimte. Net als een rond vloerkleed doorbreek je de rechte lijnen van de ruimte. Een bekend voorbeeld van een organisch kleed is een vloerkleed in de vorm van een koeienhuid of een niervormig kleed.

Vormen combineren

Ben je op zoek naar een echte eyecatcher? Wat dacht je van het combineren van diverse vormen kleden. Combineer recht met rond, organisch met vierkant. Niet is te gek.

Bepaal het materiaal van het vloerkleed

De ruimte en je interieur zijn wellicht het meest bepalend voor de materiaalkeuze van je kleed. We zetten verschillende materialen voor je op een rijtje:

Hoogpolig vloerkleed kiezen?

Een kenmerk van een hoogpolig vloerkleed is dat dit type materiaal extra zacht is en luxe oogt. Ideaal dus voor de woonkamer, kinderkamer of slaapkamer. Doordat het kleed robuuster is, vangt het eenvoudiger stof en vuil.

Laagpolig vloerkleed kiezen?

Een laagpolig vloerkleed kiezen? Dit materiaal oogt strakker en gladder dan een hoogpolig vloerkleed. Ook is een laagpolig vloerkleed door de strakke vezels makkelijker schoon te houden en vangt het minder stof en vuil. Een laagpolig vloerkleed is dus een veilige keuze voor je keuken of eetkamer.

Een vloerkleed van natuurlijk materiaal

Een vloerkleed van natuurlijk materiaal heeft een warme uitstraling. Ook brengt een vloerkleed van een natuurlijk materiaal een zekere mate van luxe met zich mee. Denk aan materialen als koeienhuiden, wol, katoen, sisal of jute.

Wollen vloerkleed kiezen?

Een vloerkleed van wol is zeer populair. Niet zomaar: wol trekt geen/weinig vuil aan en is dus simpel schoon te houden. Wel kan een wollen kleed pluizen als het net nieuw is. Als je allergisch bent voor wol, of zoekt naar een prijsvriendelijk kleed is katoen, sisal, jute of polyester een geschikt alternatief. Ook deze materialen zijn eenvoudig schoon te maken als ze vies worden.

Synthetische vloerkleden in je interieur

Een vloerkleed van synthetisch materiaal of een kunststof vloerkleed is natuurlijk minder duurzaam. Maar een synthetisch vloerkleed is daarentegen wel weer vuilafstotend, verkleurt en verslijt minder snel en is goed schoon te maken. Een synthetisch vloerkleed gaat dus lang mee. Daarnaast neemt een synthetisch kleed minder snel/tot geen stof op, dat maakt een synthetisch kleed uitermate geschikt voor mensen met een allergie of voor buitengebruik.

Welke kleur vloerkleed past bij jouw interieur?

We kennen het allemaal: je ziet iets op internet of in de winkel, maar thuis is de kleur ineens anders. Dit komt omdat de lichtinval in de winkel nooit zo is zoals thuis of de belichting van de fotograaf. Een tip van flip: zorg dat je het vloerkleed eenvoudig kunt retourneren of bestel meerdere vloerkleden. Bestel je een vloerkleed op maat? Een goed alternatief is dan om te vragen of je een staaltje kunt meenemen om het thuis goed te bekijken. Vaak heltpt het ook om het vloerkleed als allerlaatste te kopen, dan heb je een compleet beeld van de kleuren, materialen en lichtinval van de ruimte en kun je eenvoudig de match maken.

Een vloerkleed in een uitgesproken kleur

Met een vloerkleed in een uitgesproken kleur maak je eenvoudig een statement. Kies voor een kleur die je aanspreekt en die past bij het kleurenpalet van de ruimte, zo voorkom je dat je snel uitgekeken bent op het vloerkleed in een knalkleur of dat het een ratjetoe wordt.

Een effen vloerkleed

Een vloerkleed in een subtiele en effen kleur zorgt voor eenvoud en rust en is een subtiele sfeermaker. Stem het effen kleed af met accessoires, je favoriete kussen en kleuren in de ruimte om tot een mooi geheel te komen. Liever een eyecatcher? Ga dan voor een effen kleed in een knalkleur die mooi afsteekt tegen de rest van de ruimte.

Een vloerkleed met print kiezen

Liever geen felle kleur, maar wel fan van een statement? Ga dan voor een gave print. Kijk wat je nog mist in je interieur en maak een keuze die goed bij je past. Ook hier kun je kiezen voor subtiele kleur kleed met een mooi patroon of een expressief kleurenpalet. De keuze is reuze.

Een vloerkleed dat past bij de kleur van je vloer

Kijk ook goed naar de vloerkleur bij het kiezen van een kleed. Bepaalde houtsoorten hebben een rode tint, bepaalde tegels ogen donker etc. Vaak geeft het een mooi effect als er genoeg contrast is tussen het kleed en je vloer. Maar ook hier is de uitvoering compleet naar smaak in te delen. Je kunt kiezen voor een hard contrast (licht/donker, zacht/hard) of een subtiel contrast (kleurtint, materiaal) etc.

Meerdere vloerkleden combineren

Als je zoekt naar een speels effect is het een optie om meerdere vloerkleden te combineren. Ook kun je een spannend contrast creëeren door het combineren van meerdere vloerkleden. In een grote ruimte kan het ook leuk staan om meerdere kleine kleden te combineren en zo één groot vloerkleed te maken.