Wat is suarhout?


Je ziet het steeds vaker: meubelen van suarhout. Maar wat is nou suarhout en wat zijn de voordelen? In deze blog leggen we uit wat suarhout is en waarvoor het gebruikt wordt.

Herkomst suarhout

Suarhout is een hardhout die groeit in tropen over de hele wereld. Het voordeel van suarhout is dat de boom snel groeit en op verschillende grondsoorten kan leven, waardoor hij veelvuldig voorkomt. Daarnaast is suarhout een erg sterke houtstoort die niet snel zal scheuren, waardoor hij extra populair is in de Nederlandse huizen.

Eettafel Suar

Wat zijn de eigenschappen van suarhout?

Suarhout heeft een kleurenpalet van licht- tot donkerbruin. Het hout kenmerkt zich door de ringen in verschillende bruintinten die je terug ziet komen in bijvoorbeeld te tafelbladen. Hierdoor krijg je verschillende kleurschakeringen en dit zorgt voor een warme uitstraling. Bovendien past suarhout door het kleurenspel ook uitstekend bij andere houtsoorten. Daardoor hoef je niet het gehele interieur aan ta passen na je aankoop. Dat is wel zo handig.

eettafel suar rond

Tegenwoordig wordt suarhout gebruikt voor verschillende meubelopties, waaronder suar boomstamtafels, bijzettafels, sidetables, etc. Bekijk bijvoorbeeld deze mooie tafel, gaaf toch?!

Voordelen suarhout

Suarhout heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het hout erg sterk. Dit heeft te maken met het doorkruisende patroon in het hout zelf. Verder is suarhout een duurzame optie, bossen hoeven niet massaal gekapt te worden, omdat de bomen snel en op iedere grondsoort kunnen groeien.

Ten derde scheurt suarhout niet zo snel, het kan tegen een droog klimaat. Dit is extra fijn voor ons, want het Nederlandse klimaat is nu eenmaal vrij droog. Ten slotte is suarhout vooral een mooie warme toevoeging in ieder huishouden.

Hoe moet je suarhout onderhouden?

”Hoe moet je suarhout onderhouden?” is een vraag die ons personeel met regelmaat terugkomt. Suarhout kun je het beste onderhouden met een lak of olie. Om de kleur van de tafel zo origineel en natuurlijk mogelijk te houden adviseren wij aan om een kleurloze lak op waterbasis aan, zoals Natural Woodprotector van Oranje. Hierdoor behoudt je meubelstuk haar warme uitstraling en gaat het oppervlak niet glanzen. Vaak is het ook mogelijk om bij aankoop de tafel te laten lakken in verschillende kleuren door de meubelzaak. Vraag daarom altijd aan een interieurdeskundige wat de mogelijkheden zijn.

Overtuigd en benieuwd naar de opties? Kijk dan even naar onze andere blogs of bezoek onze showroom in Asten. Wiegers XL is zeven dagen per week geopend!