Inrichten van een studio of eenkamerappartement


Over het inrichten van een studio of eenkamerappartement denk je extra goed na. Je hebt immers schaarse ruimte. En jij bent niet de enige! Woningen worden steeds duurder waardoor meer mensen aangewezen zijn op een kleinere woning. Logisch dus dat we vaker vragen krijgen over het inrichten van kleine appartementen.

Daarom vind je in deze blog verschillende tips over hoe je een studio het beste in kunt richten.

Te beginnen met tips over hoe je van één ruimte, meerdere aparte ruimtes kunt maken.

Open ruimtes opbreken in een studio

Het open, ruimtelijke gevoel van een studio is zowel een voordeel als een nadeel. Ja, alles is in één kamer binnen handbereik, maar afzonderlijke hoekjes kunnen je woonplezier een enorme boost geven. Al helemaal wanneer je met meerdere mensen in een eenkamerappartement woont.

Je kunt je oppervlakte opsplitsen door scheidingswanden te plaatsen, maar er zijn ook veel alternatieven die geen handige rechterhanden vereisen.

Drie simpele manieren waarop je jouw studio in verschillende ruimtes kunt verdelen:

Meubels die passen bij de beperkte ruimte van een eenkamerappartement

Wanneer de ruimte niet al te groot is, is het nóg belangrijker om te kiezen voor passende meubels.

Grote meubels kun je niet zomaar kwijt in een studio en zijn al snel zonde van de ruimte. Ga dus voor meer passende meubels, wat vaak neerkomt op kleinere en compactere meubels. Maar ook meubels op maat zijn een goede optie.

Nog drie tips voor wat betreft het uitzoeken van studio-meubels:

Hieronder lichten we de tips verder toe.

Op- en uitklappers zijn je redding

Kijk bij het uitzoeken van meubels ook eens naar op- en uitklappers.

Vooral met een tafel werkt dit prima. Met een opklaptafel kun je gemakkelijk wat ruimte winnen als je toch niet iedere avond zes gasten over de vloer hebt.

En wat dacht je van een bank die je om kunt toveren tot uitklapbaar bed? Een ideale optie als je te weinig ruimte hebt voor zowel een bed als een bank.

Koop meubels voor verschillende doeleinden

Multifunctionele meubels zijn ook een perfecte oplossing voor het inrichten van een eenkamerappartement. Let dus bij de aankoop van je meubels op of je een meubel op meerdere manieren kunt gebruiken.

Natuurlijk is een apart werkbureau fijn, maar bij ruimtegebrek is een eettafel een prima alternatief. Een leesfauteuil is ook overbodig op het moment dat je een stevige bank kiest met een leeslamp.

Kortom: ga voor slimme oplossingen!

Kies voor onopvallend

Kies kasten uit die niet opvallen. Dit kun je doen door kasten in een neutrale kleur te kiezen, die een mooi geheel vormt met je muur.

Sla kasten met opvallende versieringen of greepjes liever over. Met een wat meer onopvallende look valt de kast minder op en lijkt de ruimte groter.

Ten slotte, kies een niet al te diepe kast. Vaak leg je toch niet al je spullen helemaal aan de achterkant, en het scheelt weer in de loopruimte voor de kast.

Studio inrichten? Maak de ruimte optisch groter

Je woonruimte is misschien relatief klein, maar door wat aanpassingen kun je een studio groter laten lijken.

De drie belangrijkste trucs zijn:

Hieronder lichten we de trucs verder toe.

Daglicht

Daglicht is één van de trucs om jouw eenkamerappartement optisch te vergroten. Bijkomend voordeel van daglicht is natuurlijk dat het ook goed is voor je vitamine D-level. Wie voelt zich niet lekkerder met regelmatig daglicht op zijn huid?

Zet dus geen grote meubels in de buurt van ramen. Zorg dat het licht dat uit je ramen komt, zoveel mogelijk speelruimte krijgt.

Spiegels

Een tweede truc om een ruimte groter te laten lijken is door spiegels te gebruiken. Nu kun je ervoor kiezen om meteen één grote spiegelwand aan te brengen, maar dat hoeft helemaal niet.

Ga voor een paar spiegels en de ruimte lijkt meteen een stuk groter. Daarnaast weerkaatst een spiegel ook nog eens het natuurlijke licht. Bonus!

Neutrale kleuren

Neutrale kleuren zorgen ook voor een optisch grotere ruimte. Kies bijvoorbeeld voor veel wit, of in ieder geval lichte, zachte kleuren. Voor je meubels, maar ook voor de wanden, deuren en kozijnen.

Door deze lichte kleuren wordt het natuurlijk licht weerkaatst.

Tip: ga voor maximaal drie verschillende kleuren, dit zorgt ervoor dat je eenkamerappartement licht uitstraalt.

Voldoende opbergruimte bij het inrichten van een studio

Om ervoor te zorgen dat er geen spullen rondslingeren in je eenkamerappartement is het verstandig om even na te denken over slimme opbergruimte.

Een rommelige studio zorgt ervoor dat hij kleiner lijkt. Je doet er dus goed aan om na te denken over slimme opbergruimte, waarbij je niet teveel leefruimte hoeft in te leveren.

Hoe fijn om in een opgeruimd huis thuis te komen?

Je kunt op verschillende manieren meer opbergruimte creëren:

Behoefte aan persoonlijk advies?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt over het inrichten van jouw studio. We geven je graag een persoonlijk advies.