Rieten mand verven? DIY: Restyle jouw mand!


Rieten accessoires zijn stijlvol, tijdloos en staan leuk in haast ieder interieur. Een rieten mand heeft een warme uitstraling en is ideaal om te gebruiken als prullenbak, wasmand, vaas of opbergkist. Rieten accessoires gaan daarnaast lang mee en zijn makkelijk te restylen.

Heb je al een rieten mand in huis, maar kan die wel een nieuwe look gebruiken? Wij geven tips hoe je jouw rieten mand kunt restylen.

Geen zin om de handen uit de mouwen te steken? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een rieten mand online kopen.

Rieten mand personaliseren

Om jouw rieten mand echt uniek te maken geven wij je enkele tips. Hang er bijvoorbeeld schelpen aan of plak er een stuk jute stof aan, waar je iets op kunt schrijven zoals een naam of de functie van de mand. Gekleurde linten zijn ook erg leuk om aan je rieten mand te knopen.

Rieten mand verven

Wil je nog een stapje verder gaan? Geef je mand dan een compleet nieuwe kleur. Hieronder leggen we je uit hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Verven met kwasten en rollers

Je kunt ervoor kiezen om alles uit de kast te halen en met rollers en kwasten aan de slag te gaan. Geef je mand bijvoorbeeld een stoere uitstraling door krijtverf te gebruiken. Deze verf kun je in bijna iedere bouwmarkt krijgen in verschillende kleuren.

Hoeveelheid verf

De hoeveelheid verf die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je mand. Probeer de oppervlakte in vierkante meters uit te rekenen en vermenigvuldig dit aantal met anderhalf. Zo heb je altijd genoeg verf, ook als je de binnenkant van het riet mee wilt verven.

Nadeel van kwasten en rollers

Een nadeel van het verven van een rieten mand met rollers is dat het lastig is om alles te raken. Doordat het riet vervlochten is, heb je ook een kleine kwast en een flinke portie geduld nodig om zeker te weten dat je ieder hoekje raakt.

Stap 1: Bescherm de ondergrond!

Voordat je start met verven is het belangrijk om de ondergrond goed te beschermen met een zeil of doek. Dit om knoeien op de vloer te voorkomen. Je kunt er daarnaast voor kiezen om schragen te gebruiken, zodat je niet hoeft te bukken tijdens het verven.

Stap 2: Goed roeren en verven maar

De tweede stap is om de verf goed te roeren, zodat de kleur goed gemengd is. Doe de verf vervolgens in een kleinere bak, zodat je de verf het beste kunt verdelen.

Stap 3: Controleer op vergeten stukken

Nadat je de hele mand hebt geverfd, is het belangrijk om te kijken of je geen stukjes vergeten bent. Dit kun je het beste zien door van bovenaf op het riet te kijken.

Omdat het riet rond is, moet je met je kwast bijna driekwart van de tak geraakt hebben. Wanneer je de mand helemaal geverfd hebt, is het alleen nog maar een kwestie van wachten totdat het geheel goed droog is.

Een rieten mand verven met spuitverf

Een andere optie is om een bus spuitverf te gebruiken. Het voordeel van spuitverf is dat je gemakkelijk lastige hoekjes meeneemt.

Ook voor spuitverf geldt dat de eerste stap is om een laken of zeil op de ondergrond te leggen. Hierdoor komt de verf niet op je vloer terecht, dat scheelt je weer een hoop poetswerk. Zeker voor verf uit een spuitbus geldt dat deze vaak een meter verderop terecht kan komen.

Dan kun je beginnen met het aanbrengen van de spuitverf. Houd de spuitdop niet te dicht bij de rieten mand, anders wordt die plek te nat en ontstaan er mogelijk druppels.

Ook bij het verven met spuitverf is het belangrijk om te checken of je alles gehad hebt. Omdat spuitverf een vloeibaardere substantie heeft dan gewone verf, zal het drogen iets langer duren.

Belangrijk: Test de verf vooraf!

Voor beide manieren van verven die we in deze blog genoemd hebben is het belangrijk om vooraf de verf eerst te testen aan de onderkant van de mand. Als dan bijvoorbeeld de kleur je niet bevalt, dan kun je nog van kleur switchen. Verf je meteen aan de voorkant dan zul je dit altijd blijven zien.

Meer interieurstyling tips?

Er zijn dus verschillende manieren om jouw rieten mand op te leuken. Ben je op zoek naar meer interieurstyling tips en DIY’s? Lees dan ook onze andere blogs en volg ons op Intstagram.

Wist je dat Wiegers XL haar eigen fabrieken in Indonesië heeft? Daar worden de rieten accessoires met de hand gevlochten en eventueel geverfd. In onze showroom vind je een grote collectie rieten manden. Kom snel een kijkje nemen!