Kledingkast inrichten? Handige tips voor het perfect indelen van je kledingkast


Het efficiënt indelen van je kledingkast lijkt soms een hele opgave. Ook al hangen er zoveel leuke items in je kast, toch pak je elke keer hetzelfde. En als je iets anders pakt, ligt heel je kast meteen overhoop. Wil jij ook die opgeruimde kledingkast van je dromen hebben? Dat komt goed uit, want dit blog geeft je tips over hoe jij de perfecte indeling voor jouw kledingkast kunt creëren.

Kledingkast indelen? Begin met een frisse start

Wil je je kledingkast inrichten? Neem deze tip dan mee: voordat je begint met het indelen van je kledingkast, is het essentieel om een inventarisatie te maken van al je kleding. Zo weet je hoe veel ruimte je nodig hebt om alles in de kast kwijt te kunnen. Haal daarom alle kleding uit je kast en sorteer deze op categorieën. Hierdoor krijg je direct een overzicht van alle items die je bezit en kun je eenvoudig stapels maken met kleding die je niet meer wilt houden. Door deze stap te nemen, ontstaat er meer ruimte op de onderste planken en kun je al je kleding makkelijk kwijt.

Kies een logische indeling

Om meer overzicht te creëren in jouw kledingkast, kun je het beste beginnen met het sorteren van jouw kleding op categorie. Hang je t-shirts bij elkaar, leg je broeken en pantalons op een aparte legplank, bewaar je ondergoed, riemen en sokken in een van de lades of in een rotan mand. Deze aanpak is enorm praktisch omdat alles een logische plek heeft waardoor je alles makkelijk terugvind. Bovendien ziet het er ook nog eens overzichtelijk uit!

Wat is de ideale diepte voor een kledingkast?

Een kledingkast heeft het liefst een minimale diepte van 45 centimeter. Dat is namelijk de maat van een kledinghanger. Het is aan te raden om de kast iets ruimer te kiezen, zo’n zestig centimeter, zodat je ook dikke truien zonder problemen kunt ophangen. Als je geen hangkleding hebt, hoeft de kast minder diep te zijn.

De juiste ruimte tussen de planken in een kledingkast

De legplanken in de kast kunnen verschillende afmetingen hebben, maar de afstand tussen de planken is wel belangrijk. Om een kledingstuk netjes uit de stapel te kunnen pakken, heb je minstens 30 tot 35 centimeter nodig. Wil je verzekerd zijn van een opgeruimde kast met genoeg ruimte voor je items? Dan is de ideale ruimte tussen de planken tussen de 35 en 50 centimeter.

Berg items op de juiste manier op

Niets is vervelender dan gekreukte kleding uit je kledingkast halen. Gelukkig kun je dit eenvoudig voorkomen door je kleding op de juiste manier op te bergen. Hang je overhemden en blouses op met hangers die groot genoeg zijn, zodat ze niet uitgerekt worden. Vouw je truien en leg ze op een plank, zo blijven ze mooi in vorm. Door je kleding op de juiste manier op te bergen, zorg je ervoor dat je kledingkast er altijd netjes en georganiseerd uitziet, ook blijft je kleding kreukvrij.

kledingkast inrichten

Meer ruimte in kledingkast door je kleding op te rollen

Het indelen van je kledingkast kan een uitdagende klus zijn. Een snelle en relatief eenvoudige manier om je kleding op te bergen is door het op te rollen en in een ladekast te leggen. Hierdoor maak je ruimte vrij voor andere accessoires. Maar let wel op, opgerolde kleding kan snel kreuken en ziet er minder netjes uit dan wanneer het netjes gevouwen is.

Sieraden en accessoires praktisch opbergen

Pak een mooi opbergkistje en leg daar al je favoriete sieraden en kleine accessoires in. Je kunt dit kistje dan mooi tussen de stapels kleding plaatsen, zodat het niet te veel plek in beslag neemt, maar toch binnen handbereik is.

Extra tips om jouw kledingkast te organiseren

Wil je jouw kledingkast nog beter organiseren? Hieronder vind je extra tips die jouw kledingkast naar perfectie brengen.

Haal per seizoen kleding uit je kast

Kijk naar welk seizoen het is en berg de kleding die niet past bij het seizoen elders op, bijvoorbeeld in een opbergkast. Zo kun je in de zomer bijvoorbeeld je winterkleding plus jassen en sjaals uit je kast halen en op zolder opbergen, waardoor je genoeg plek overhoudt in ja garderobe voor je t-shirts, jurken en rokken en voorkomt dat je overbodige stapeltjes met kleding hebt.

Leg de kleding die je veel gebruikt op ooghoogte

Tijdens het inrichten van je kledingkast is het leukste deel om je favoriete items op de juiste plek te plaatsen. Leg alle kleding die je vaak draagt in het midden van de kast en op ooghoogte, zodat je deze gemakkelijk kunt vinden wanneer je ’s ochtends voor je grote spiegel staat en niet weet wat voor outfit je aan moet trekken.

Schoenen uit het zicht

Veel mensen hebben moeite met rondslingerende schoenen in hun slaapkamerkast. Dat is begrijpelijk, want schoenen nemen vaak veel opbergruimte in beslag. Het opbergen van een kledingstuk in je kast kost niet zoveel ruimte als een paar schoenen. Je kunt dit eenvoudig oplossen door een paar legplanken aan te schaffen en je schoenen hier netjes op te plaatsen in je kledingkast. Zo blijven je schoenen uit het zicht als je ze niet gebruikt en heb je meer ruimte voor je kleding.

Sorteer je kledingkast op kleur

Wil je de kledingkast nog georganiseerder maken? Dan is het een goed idee om je kleding te sorteren op kleur. Nadat je je kleding hebt verdeeld in categorieën, kun je de kledingstukken op kleur sorteren. Op deze manier hangt alles overzichtelijk bij elkaar en krijgt je kledingkast een perfecte indeling. Zo zie je in één oogopslag welke kleuren je hebt en kun je gemakkelijker een outfit samenstellen.

De perfecte kasten vind je bij Wiegers XL!

Heb je nog steeds te weinig ruimte voor je garderobe na deze tips? Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe kledingkast of extra opbergkasten voor meer ruimte om je spullen netjes op te bergen. Bij Wiegers XL hebben we verschillende opties, zodat al jouw kledingstukken, inclusief je favoriete jeans, een mooie plek krijgen.