Ja, hout in de badkamer kan perfect! Sterker nog: steeds meer mensen kiezen voor houten badkamermeubels. Hout is dan ook een natuurproduct dat warmte en authenticiteit uitstraalt. En met alle soorten die er zijn, past het altijd bij de rest van je badkamer. Ga voor een stoer, klassiek of juist modern meubel, de keuze is aan jou.
Heb je toch nog wat twijfels over in hoeverre hout past in een vochtige ruimte? Lees dan verder.
Wij leggen je graag uit tussen welke houtsoorten je kunt kiezen voor een badkamer en hoe je je houten meubel zo lang mogelijk mooi kunt houden.
Wat voor hout in de badkamer?
Je hebt qua materiaal van houten badkamermeubels de keuze tussen massief hout en plaatmateriaal.
Beiden hebben zo hun eigen voor-en nadelen:
Massief hout in de badkamer
Massief hout wil zeggen dat het meubelstuk voor 100% uit hout bestaat. Dit betekent dus dat alle natuurlijke houtsoorten massief kunnen zijn.
Voor een vochtige ruimte, zoals een badkamer, raden we aan om tropisch hardhout te gebruiken. Deze houtsoort is beter geschikt voor een vochtige ruimte dan fijnere houtsoorten zoals eiken, kerselaar, cedar of douglas.
Voorbeelden van tropisch hardhout zijn:
- Teak
- Merbeau
- Jatoba
Tip: bij Wiegers XL verkopen we teakhouten badkamermeubels, onze persoonlijke favoriet.
De voordelen van tropisch hardhout:
- De uitstraling van echt, natuurlijke hout
- Het is gemakkelijk te schuren en verven
De nadelen van tropisch hardhout:
- Het is relatief duur, vergeleken met plaatmateriaal-meubels
- Het hout kan krimpen en vervormen als gevolg van een slechte constructie
Plaatmateriaal in de badkamer
Een andere manier om hout te gebruiken in je badkamer is door het gebruiken van plaatmateriaal. Plaatmateriaal lijkt erg veel op hout, maar het bestaat maar gedeeltelijk uit hout.
Het product wordt gemaakt met houtresten van loof- of naaldbomen. Uiteindelijk worden deze samengeperst tot, het woord zegt het eigenlijk al, een plaat.
Voor het samenpersen wordt kunsthars gebruikt, en de plaat wordt later afgewerkt met een laag lak, laminaat of melamine (kunststof). Dit maakt plaatmateriaal meubels minder natuurlijk maakt dan massief hout.
Enkele voorbeelden van veelgebruikte plaatmaterialen zijn:
- HDF (High-density fibreboard)
- MDF (Medium-density fibreboard)
MDF- en HDF-platen lijken erg op elkaar. Het enige verschil is dat bij HDF de resten fijner en dichter op elkaar geperst dan bij MDF. Dit zorgt ervoor dat HDF iets sterker is.
De voordelen van plaatmateriaal:
- Het is relatief goedkoop, vergeleken met massief houten meubels
- Het is zeer onderhoudsvriendelijk
De nadelen van plaatmateriaal:
- Geen authentieke uitstraling zoals bij echt hout
- Het is minder duurzaam
Onderhoud houten badkamermeubelen
We gaven al aan dat plaatmateriaal zeer onderhoudsvriendelijk is. Het hoeft niet behandeld te worden en je kunt je meubels ‘gewoon’ schoonmaken.
Massief houten badkamermeubels vereisen wat meer aandacht.
Let op het volgende:
- Één keer per jaar behandelen met olie
- Na een aantal jaren opschuren om de houtkleur op te frissen
- Schoonmaken met een microvezeldoekje
- Om krassen te voorkomen
Je kunt er ook voor kiezen om het hout af te werken met lak of vernis. Dit geeft wel een glanzende uitstraling en oogt wat minder natuurlijk. Maar het beschermt je hout wel extra tegen water!
Ventilatie in de badkamer
Om hout zo lang mogelijk mooi te houden is ventilatie altijd belangrijk, ook in andere kamers. Maar in de badkamer is het essentieel. Dit komt doordat de lucht in een badkamer vochtig is.
Vochtige lucht kan ervoor zorgen dat het hout gaat werken of zelfs gaat schimmelen. Maar wees gerust: dit gebeurt alleen als je structureel te weinig ventileert.
Ons advies is om ramen en deuren zoveel mogelijk open te zetten. Nog beter is om een automatisch afzuigsysteem te installeren. Dan wordt de ruimte automatisch voldoende geventileerd.
Oriënteer naar hartenlust
We concluderen dus dat hout zeker geschikt is voor in de badkamer. Met bovenstaande informatie kun je vast verder met het oriënteren naar een passend meubel. Maar we hebben nog wat aanvullende tips voor je nieuwe aankoop.
Let bijvoorbeeld op de hoogte van je badkamermeubel, voldoende plaats voor je spullen en de plaats van de wateraansluiting. Houd ook rekening met het feit dat houten meubels een stuk zwaarder zijn. Ga je voor hangende meubels, dan is het belangrijk dat het niet te zwaar wordt voor je muur. Maar hier kunnen ze je in de winkel gegarandeerd meer over vertellen.
Succes, oriënteer naar hartenlust!
Weet dat onze klantenservice voor je klaar staat als je vragen hebt over houten badkamermeubels.