Hoe hoog hang je een lamp boven je eettafel?


Als je een mooie hanglamp hebt gevonden die je boven je eettafel gaat hangen is het belangrijk dat de lamp goed tot zijn recht komt. Maar ook als je meerdere lampen boven de eettafel hangt is het belangrijk om goed te letten op de hoogte. Goede verlichting boven de eettafel is sowieso belangrijk. Maar hoe hoog hang je de ideale hanglamp dan boven de eettafel? In dit blog geven we je de belangrijkste tips!

Het belang van de juiste hoogte van de lamp boven de eettafel

De hoogte van de verlichting bepaalt de sfeer van de ruimte en het gevoel dat je hebt wanneer je aan tafel zit of wanneer jullie samen aan tafel zitten. Daarom is de hoogte van de hanglamp zo belangrijk.

Wat is de ideale afstand van een hanglamp boven de eettafel?

Hang de lamp op zo goed als dit kan, maar zorg ervoor dat je de hoogte nog eenvoudig kunt wijzigen. Het werkt namelijk het beste om tijdens het ophangen van de lamp een aantal hoogtes uit te proberen. Zo kun je eenvoudig de ideale hoogte van de lampenkap bepalen.

Vuistregel voor hanglampen boven de tafel

Gemiddeld genomen is de ideale hoogte van hanglampen boven de eettafel ongeveer 60 tot 80 centimeter vanaf de bovenkant van het tafelblad tot de onderkant van de lamp. We adviseren om altijd te testen door in de eetkamerstoel aan tafel te zitten. Hieronder geven we je tips om de optimale hoogte te bepalen.

Kun je onder de hanglamp doorkijken?

Als je vaak met meerdere mensen aan de eettafel zit is het prettig dat je elkaar nog goed aan kunt kijken. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar als je te maken hebt met meerdere mensen is het nog niet zo eenvoudig. Het gezichtsveld van iedereen zit op een ander niveau. Daarom is het aan te raden om met elkaar aan tafel te zitten en zo de hoogte van de verlichting te bepalen.

Is het licht prettig aan je ogen?

Een andere goede factor om te bepalen of de hanglamp boven de eettafel de juiste hoogte is gaat over hoe je het licht ervaart als je aan de eetkamertafel zit. Als de lamp te hoog hangt kan het zijn dat je teveel in de kap kijkt en het licht zo fel is dat het niet prettig is of je zelfs verblindt wordt. In dat geval is het beter de lamp wat lager te hangen. Heb je te maken met een hanglamp met een glazen lampenkap, dan is het weer belangrijk dat het peertje niet direct in je ogen schijnt als de lamp lager hangt, vaak is het dan weer fijner als de lamp iets hoger hangt.

Heb je een ronde tafel of juist een lange tafel? Hou hier ook rekening mee

Maar ook de vorm van de tafel speelt hierbij een rol. Bij een ronde eettafel werkt de verlichting weer anders dan aan een lange eettafel. Probeer daarom op verschillende plekken aan tafel te zitten om de hoogte van de lamp te testen. Afhankelijk van het type lamp en de eettafel moet je hier even mee experimenteren. Zorg ervoor dat het licht niet op een vervelende manier in je ogen kan schijnen als je aan tafel zit.

Hoe hangt de lamp boven de eettafel als je staat?

Het is ook belangrijk om de verhouding van de hanglamp in de ruimte mee te nemen in de hoogte. Heb je te maken met een hoog plafond of is het plafond juist lager? Hoe ziet het er uit als je de ruimte binnenkomt? Ook is het belangrijk om dan te kijken of de lichtbron prettig is. Als de lamp meestal wel aan staat is dit vooral van belang. Het is namelijk vervelend als de lichtbron dan storend is elke keer als je door de ruimte loopt. Vaak voorkom je dit probleem als de hanglamp op ooghoogte hangt als je staat.

Let op! gevaar voor stoten aan de lamp.

Niets is zo vervelend als je hoofd elke keer tegen de lamp stoten bij het opstaan of aan tafel gaan zitten. Als je met meerdere mensen woont is het slim om iedereen te betrekken bij de hoogte. Zeker als jullie veel verschillen in lengte. Zorg ervoor dat niemand zich telkens stoot aan de lamp, dat is vervelend. Door de vuistregel van 60 tot 80 centimeter tot het tafelblad aan te houden zal de hoogte van de lamp naar verwachting al redelijk voldoen.

Is het licht genoeg boven de tafel?

Een andere belangrijke factor is of de hanglamp de ruimte nog goed genoeg kan verlichten. Als je een hanglamp met dimmer hebt kun je het licht natuurlijk zo bepalen dat het altijd licht genoeg is. Maar als dat niet het geval is let er dan goed op dat de lamp nog voldoende licht geeft aan de centrale plek van de ruimte, in dit geval is dat de tafel.

Natuurlijk is de hoogte van de verlichting afhankelijk van de grootte van de lamp, de diameter, het aantal lampen en de ruimte. Ook is de vraag of je voor een speels effect of een klassieke benadering wilt gaan belangrijk. Hoe dan ook, met deze tips kom je een heel eind met het ophangen van je lamp op de perfecte hoogte.