Het verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout


Het is momenteel helemaal in: gerecycled teakhout. Het industriële teakhout zien we terug in verschillende soorten meubels, zoals tafels, dressoirs, sidetables, nachtkastjes en accessoires. Deze prachtige houtsoort heeft een mooie donkere tint en heeft daarnaast een stoer en robuust uiterlijk. Teak is perfect te combineren in een industrieel interieur. Maar wat is nou precies gerecycled teakhout en wat is het verschil met nieuw teakhout? Wij leggen het je uit in deze blog.

Wat is teakhout?

Allereerst leggen we je wat meer uit over teakhout in het algemeen. Teakhout vindt zijn oorsprong in Indonesië. De houtsoort komt van de teakboom, een boom die tot wel 40 meter hoog kan worden met mooie groene bladeren. De bomen worden in Indonesië geplant op enorme plantages, waar de teakbomen rij aan rij staan.

Om teakhout te mogen importeren moet je als bedrijf gecertificeerd zijn. Dit om ontbossing in Indonesië tegen te gaan. Wist je dat Wiegers XL gecertificeerd is én meerdere fabrieken in Indonesië heeft?

Gerecycled teakhout is anders van kleur

Gerecycled teakhout is hout dat eerder gebruikt werd voor gebouwen, boten, meubels en andere houten producten. Omdat het al eens eerder gebruikt is, kan het zijn dat er hier en daar een kleurtje op zit.

Het grootste verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout zit hem in de kleur. Nieuw teakhout is vaak wat roder of bruiner van kleur, terwijl gerecycled teakhout vaak donkerder en grijzer van kleur is. Op de afbeelding hieronder links is een teak tafel van nieuw teakhout te zien en daarnaast een tafel van gerecycled teakhout. Vaak wordt juist voor gerecycled teakhout gekozen vanwege de stoere look.

Nieuw of gerecycled?

Nu vraag je je misschien af wat er nu beter is: nieuw of gerecycled hout? Helaas kunnen wij deze vraag niet voor je beantwoorden, omdat de ene teaksoort niet beter is dan de andere. Beiden zijn het sterke houtsoorten die jaren en jaren meegaan, ook bij intensief gebruik. Daarom is teakhout de perfecte keuze voor al je binnen- en buitenmeubelen.

Goed gedroogd (gerecycled) teakhout

Er is dus geen verschil in kwaliteit tussen nieuw en gerecycled teakhout. Wel is het voor beide soorten teakhout van belang dat ze goed gedroogd moeten zijn. Teakhout dat niet goed gedroogd is, kan door het wisselende klimaat in Nederland gaan scheuren. Gelukkig worden onze teakmeubelen goed gedroogd in een speciaal ontwikkelde droogkamer in Indonesië. Tijdens het transport wordt er ook rekening gehouden met de temperaturen aan boord van de boot. Hierdoor komen onze teak meubels perfect gedroogd in Nederland aan.

Meer informatie over teakhout?

Ben je benieuwd geworden naar de verschillende soorten teakhout? Kom dan snel langs in onze showroom of neem een kijkje op onze website.