Boxspring of lattenbodem? Dit zijn de verschillen


Op zoek naar een nieuw bed, maar twijfel je nog tussen een boxspring of een bed met een lattenbodem? In deze blog leggen we de belangrijkste verschillen voor je uit, zodat jij een passende keuze kunt maken. Slaapcomfort gegarandeerd!

Het verschil tussen een boxspring en een lattenbodem

De meeste mensen denken dat een boxspring een compleet bed is, maar dat is niet zo. Een boxspring is namelijk alleen de bodem waarop nog een matras komt te liggen. Dit matras bepaalt dus uiteindelijk het ligcomfort.

Toch is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat ook de bodem van een boxspring van invloed is op jouw ligcomfort. Een voordeel van een boxspring is dat het matras altijd vlak ligt. Je rolt hierdoor, als het goed is, niet snel uit je bed.

De vlakte van een boxspring kan ook juist een nadeel zijn, sommige mensen vinden het namelijk fijner om op een minder vlak en wat flexibeler matras te liggen. Op een lattenbodem ligt vaak een dunner matras dan op een boxspring en kan daarom meer met je mee bewegen. Bedenk dus even wat voor jou het fijnste ligt.

Goede kwaliteit is belangrijk voor goede nachtrust

Voor zowel boxsprings als lattenbodems geldt dat er veel verschil in kwaliteit zit tussen de verschillende soorten. Niet iedere lattenbodem is bijvoorbeeld hetzelfde en dit geldt natuurlijk ook voor boxspringbodems. Om er zeker van te zijn welke bodem bij jou past, kun je het beste om deskundig advies vragen. Bij Wiegers XL ben je altijd welkom voor een praatje en een kopje koffie.

Verschil in geluid

Een ander verschil tussen boxsprings en lattenbodems zit ‘m in het geluid dat het bed maakt. Omdat boxsprings stabieler zijn en over het algemeen van meer solide materiaal zijn gemaakt, maken ze minder geluid dan een lattenbodem. Dit kan een voordeel zijn wanneer je licht slaapt en snel wakker wordt van geluid.

Verschil in instaphoogte van een boxspring en een lattenbodem

Boxsprings zijn van nature hoger dan een lattenbodem. Bovendien zorgt het dikke matras bovenop een boxspring voor een hoge instaphoogte dan een lattenbodem. Zo’n hoge instaphoogte zorgt ervoor dat ’s ochtends uit bed stappen een stuk soepeler verloopt. Zeker voor senioren is dit erg geschikt.

Mocht je niet anders gewend zijn, dan kan een lattenbodem prima bij je passen. Een voorkeur voor een bepaalde instaphoogte is erg wisselend per gebruiker. Ga dus even na wat jij fijn vindt. Dit kan prima door in de winkel zoveel mogelijk te testen.

Verschil in prijs

Een laatste en zeker niet onbelangrijk verschil zit in de prijs van de twee bodems. Boxsprings zijn over het algemeen duurder dan lattenbodems. Dit heeft vaak te maken met de hoeveelheid materiaal dat gebruikt wordt en het matras dat op de boxspring komt te liggen.

De voordelen van een boxspring en een lattenbodem

Hieronder hebben we de voordelen van een boxspring versus de voordelen van een lattenbodem nogmaals op een rij gezet. Zo kun jij een goed overwogen keuze maken tussen de twee opties.

Voordelen boxspring

  • Maakt niet veel geluid
  • Hoge instaphoogte, wat in- en uitstappen net wat makkelijker maakt.
  • Heeft een luxe uitstraling
  • Ligt comfortabel en stevig
  • De boxspring zelf is volledig gesloten, waardoor die erg hygiënisch is.
  • Je kunt kiezen tussen een vlakke of elektrische boxspring voor nog meer comfort.

Voordelen lattenbodem

  • Vaak net wat goedkoper dan een boxspring
  • Het ledikant kan afgestemd worden op de rest van het slaapkamermeubilair
  • Het matras kan ook aan de onderkant goed ventileren
  • De latten kunnen gemakkelijk uit het bedkader gehaald worden om bijvoorbeeld schoon te maken.

Twijfel je over de keuze tussen een boxspring en lattenbodem?

Uiteindelijk is de keuze voor een boxspring of lattenbodem een erg persoonlijke keuze. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de hierboven genoemde instaphoogte, het geluid en de prijs.

Bij Wiegers XL vind je verschillende boxsprings in verschillende kleuren en maten. Wist je dat je bij Wiegers XL al een boxspring kunt bestellen vanaf €499? Kijk snel op onze webshop of neem een kijkje in onze showroom.