Het uitzoeken van een boxspring kan verschrikkelijk lastig zijn. Want waar moet je allemaal wel niet op letten bij het kopen van een boxspring? Er zijn steeds meer verschillende soorten en we kunnen ons goed voorstellen dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips.
Volgens ons zijn de volgende vier zaken het belangrijkste om op te letten bij het kopen van een boxspring:
- De box
- Het matras
- De topper
- De uitstraling
Wij gaan je helpen met het maken van een juiste keuze voor alle onderdelen.
Aandachtspunten bij het uitzoeken van de juiste box(spring)
Vaak kijken mensen met name naar het matras en de topper, omdat dit hoger ligt en meer effect lijkt te hebben. Maar onderschat de impact van een bepaald type box niet! Vraag de verkoper altijd waar de box van gemaakt is en hoe deze is opgebouwd. Probeer de verschillende types boxen eens uit met hetzelfde matras en ervaar het verschil.
De box van de boxspring kan uit verschillende materialen bestaan: schuim en vering.
Belangrijk om te weten is dat een box zonder vering (= vaak de goedkopere optie) wat harder is. Geen vering geeft ook geen bijzondere ondersteuning aan het erop liggende matras. Wanneer je gaat voor een box met vering (= wat duurder) ontstaat er meer comfort. Dit komt doordat de box jouw drukpunten beter ondersteunt. Er is ook nog een middenweg in zowel prijs als comfort: boxen met een combinatie van vering en schuim.
Waar op letten bij het kopen van een matras?
Als je een boxspring gaat kopen moet je ook goed letten op het type matras dat je kiest. De belangrijkste factoren bij het uitzoeken van een goed matras zijn de gewenste hardheid en het gewicht van de slaper. Qua hardheid heb je de keuze uit een zacht matras of een medium tot hard matras.
Een zacht matras voelt fijn aan en is aan te raden voor personen onder de 80 kilogram. Een nadeel van een zacht matras kan zijn dat er kuilvorming ontstaat en hierdoor kun je wegzakken tijdens het slapen. Een medium of hard matras ligt vaak wat steviger en wordt aangeraden voor personen boven de 80 kilogram. Een nadeel van een hard matras kan zijn dat er te veel druk komt op de schouders en bekken van de slaper. Hierdoor kronkelt de wervelkolom lichtjes en dit kan op zijn beurt weer voor rugpijn zorgen de volgende dag.
Het kiezen voor een bepaalde hardheid is theoretisch afhankelijk van je gewicht, maar in de praktijk merken we dat veel mensen toch een andere keuze maken. Daarbij zijn er natuurlijk veel verschillende gradaties binnen harde en zachte matrassen. Probeer dus vooral veel verschillende soorten uit om te kijken wat jij prettig vindt.
Wij adviseren je daarnaast om in de winkel altijd te vragen naar de aanwezigheid van de lagen schuim. Bij de meeste matrassen worden de veren afgedekt met verschillende lagen schuim, wat het comfort en de kwaliteit van het matras zeker ten goede komt. Vaak hebben winkels een open matras waar je goed kunt zien in hoeverre de veren zijn afgedekt met schuimlagen.
Hoe zoek je de juiste topper uit voor je boxspring?
Wanneer je een topper uitkiest zijn er verschillende factoren waar je aan moet denken: ligcomfort, dikte van de topper en materiaal. Wat betreft ligcomfort geldt dat als je liever op een zacht bed ligt, je topper niet te hard moet zijn en vice versa. Kijk dan ook meteen naar de dikte van de topper: wat past bij jouw lijf, wat vind je fijn aanvoelen? Bij de meeste beddenzaken kun je verschillende opties uitproberen.
Wat betreft materiaal zijn er drie soorten die het vaakst gekozen worden, namelijk koudschuim, traagschuim en latex. Koudschuim ventileert goed en is allergie-vrij, maar kan koud aanvoelen en is relatief duur. Traagschuim gaat lang mee en zorgt ervoor dat er geen kuilvorming ontstaat. Wel voelt het materiaal vaak warmer aan, dus voor mensen die het ’s nachts al snel warm hebben is dit materiaal niet aan te raden. Een latex topper verdeelt het lichaamsgewicht en zorgt er daardoor voor dat het ligcomfort optimaal is. Een nadeel van een latex topper is dat deze vrij zwaar is en daardoor moeilijk te verplaatsen.
Kortom: alle soorten toppers hebben hun eigen voor- en nadelen. Ga met je beddenverkoper in gesprek en vertel duidelijk wat je prettig vindt en wat je wensen zijn. Hij of zij zal je vervolgens een aantal opties laten proberen.
Waar op letten qua uitstraling bij het kopen van een boxspring?
Nu je keuzes hebt gemaakt op het gebied van comfort blijft er nog maar één laatste horde over: de uitstraling van je boxspring. Gelukkig zijn er tegenwoordig ontzettend veel hoofd-en voetborden waar je uit kunt kiezen en vaak kun je binnen één type nog variëren van soort stof en kleur. Jouw boxspring kun je dus precies afstemmen op jouw slaapkamerinterieur.
Heb je last van allergieën? Dan kun je misschien beter voor een houten of (kunst)lederen bekleding gaan dan voor stof. Voor de rest is de materiaal en kleurkeuze vooral een kwestie van smaak. Wij adviseren wel om voor een neutrale kleur te kiezen. Een uitgesproken kleur is lastiger combineren met dekbedovertrekken en ben je doorgaans sneller beu.
Tip: lees ook onze blog over een slaapkamer inrichten als je het lastig vindt om een keuze qua uitstraling te maken.
Vergeet niet om je boxspring goed te testen!
Een laatste tip die we graag mee willen geven, is om bosxprings altijd uit te testen. Je kunt online al wat research doen en het assortiment van beddenzaken vergelijken, maar ‘in het echt’ kun je pas daadwerkelijk een goede keuze maken.
Ga in de showroom op veel verschillende soorten boxsprings liggen en vraag vooral ook om deskundig advies. Spreek je wensen uit en kijk wat de mogelijkheden zijn binnen jouw budget.
Succes!
Voor meer meubeltips en productadviezen verwijzen we je graag naar onze andere blogs.